Официалното откриване на ХХIX Национален конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература исе състоя тази вечер пред Драматично-куклен театър „Васил Друмев“.

Кметът на Шумен проф. Христо Христов и Директорът на Институт Лист-Унгарски културен институт София г-жа Сандра Мишкеди приветстваха гостите и символично запалиха огъня в жертвеника пред театъра,  с което беше даден официалния старт на конкурса, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

До неделя 112 участници ще се изявят на сцената на ДКТ „Васил Друмев“. Те ще бъдат оценявани от жури с председател проф. д-р Пенко Господинов и членове – Полина Недкова и Стефани Лечева.  

Тазгодишното издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература е посветено на 95 годишнината от рождението на унгарския писател Имре Кертес и 115 годишнината от рождението на българския поет Никола Вапцаров.

Организатори са Община Шумен и Институт Лист-Унгарски културен институт София. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на културата и с подкрепата на община Дебрецен, Съюзът на артистите в България, Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“, Български културен институт – Будапеща, семейство Поповски, къща-музей „Лайош Кошут“ и ДКТ „Васил Друмев“.

ШУМ.БГ