Шведският феномен в овчарския скок - Арманд Дуплантис, за осми път счупи световния рекорд.

Той го направи в старта на сезона в Диамантената лига, при това по добре познатия начин - само с 1 сантиметър.

Дуплантисе бе просто невероятен в китайския си дебют, като направи само четири скока в Сямен, но четвъртият от тях бе със стойността на рекорд.

Шведът стартира с разгряващ скок от 5.62 метра, след това си гарантира първото място си подсигури подиум със скок на 5.82, а с безпроблемните си 6 метра, Дуплантис подпечата победата в това издание на Диамантената лига.

Дуплантис нямаше какво да се церемони повече и направо сложи летвата на рекордьорските 6.24, с които успя да се справи още от първия си опит.

ВИЖТЕ ВИДЕО ОТ РЕКОРДНИЯ СКОК >>>

Така той подобри досегашното си постижение с един сантиметър - разстояние, с което той подобрява собствения си рекорд за седми пореден път.

За всички е ясно, че Дуплантис може да скочи и повече, но шведът доста хитро чупи рекордите с по 1 сантиметър, защото зад всяко едно подобряване има заложена тлъста клауза в договора му, което му носи доста приходи.

24-годишният Арманд Дуплантис за първи път счупи световния рекорд през февруари 2020-а, когато скочи 6.17 метра.

От онзи момент прогресът му е цели седем сантиметра, като само чудо може да спре Дуплантис от олимпийско злато в Париж и още няколко подобрения на рекорда в близките години.

Dir.bg