Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация от 19 април, реализирана от екип на Университетската болница за активно лечение и спешна медицина „Н. И. Пирогов“, с координатор д-р Христо Христов, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Това стана възможно след като близките на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж благородно решиха да дарят неговите органи, за да дадат живот на други напълно непознати хора. Благодарение на казаното от тях „да“ на 20 април лекарите във Военномедицинска академия трансплантираха черен дроб на 49-годишен мъж, а в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Александровска“ два медицински екипа трансплантираха бъбреци на 64-годишна жена и 51-годишен мъж. По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите. Другите органи не са били подходящи за трансплантация.  

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи. Благодарности бяха изказани и към екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

По-късно от „Александровска болница“ съобщиха, че бъбреците на донора са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо шест поканени за оценка от листата на чакащи.

Мъжът е от Козлодуй, на хемодиализно лечение от седем години. Жената е от Видин и все още не провежда диализно лечение. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ "Александровска" също изказва искрени съболезнования на близките на починалия мъж и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите му за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

БТА припомня, че през миналата година в България са реализирани 22 донорски ситуации.

БТА