Отборът на „Шумен“ до 19 г. е със сребърните медали за купата на Българската федерация по баскетбол. В зала „Арена“ Ботевград „Шумен“ загуби от „Балкан“ с 81;106.

Шуменските момчета изиграха много оспорван полуфинал с ЦСКА, който спечели с 82:80 в мач с много обрати, в който на два пъти наваксва двуцифрено изоставане. Шуменци победиха с кош в последните секунди на Владислав Станев и явно това поизцеди силите им за финала.

Двубоят с „Балкан“ започна на много високо темпо и добра успеваемост при стрелбата и от двата тима. „Балкан“ поведе с 29:26 след първата четвърт. Домакините водеха почти през цялата втора четвърт и на полувремето се оттеглиха при 50:42 в своя полза.
След почивката разликата в полза на „Балкан“, като в заключителната част достигна до 20 т.

За „Шумен“ Баръш Мустафа записа 29 точки. Станислав Бънков се отчете с 12, а по 10 добавиха Окан Хасанов и Владислав Станев.

Александър Гавалюгов бе най-резултатен за успеха на „Балкан“ с 31 точки, 6 борби и 6 асистенции. Иво Корестилов записа 23 точки и 11 борби. Михаил Калинов реализира 18 точки със 7 борби и 7 асистенции, с 13 точки и 7 борби е Стефан Михайлов.

Бронзовите медали бяха спечелени от ЦСКА, който в малкия финал надви Тунджа.

На отбора на „Шумен“, както и на съперниците им за купата, следващата седмица предстои участие във финалния турнир на Държавното първенство по баскетбол за юноши U19. Мачовете ще се проведат в столичните зали Триадица и ЦСКА в периода 24-28 април. „Шумен“ е сред 8-те финалисти, след като спечели първото място в Елитната група – Изток.

ШУМ.БГ