Тежки наводнения, "виждани веднъж на век", се очаква да засегнат части от Южен Китай, съобщиха държавните медии, след като проливните дъждове накараха властите да засилят мерките срещу бедствия.

Дъждове връхлетяха части от провинция Гуангдонг от четвъртък, от коритата си излязоха водните артерии в делтата на Перлената река, производствения център на Китай. Метеорологичните предупреждения са въведени в големи части на централен Гуангдонг, като националната метеорологична служба алармира за силни бури в крайбрежните райони до понеделник. Въздушни кадри от държавната телевизия CCTV в неделя показаха мътни наводнения по улиците в някои градове, оставяйки ниско разположени сгради наводнени, както и пагода, стърчаща от потопа. Позовавайки се на провинциалното бюро по хидрология, CCTV каза, че три места в басейна на река Бей ще "претърпят наводнения, наблюдавани около веднъж на век... поради въздействието на обилни валежи". Нивата на реките ще се качат до 5,8 метра над предупредителната граница в понеделник сутринта, според CCTV. Няколко други места ще издържат на наводненията, които се наблюдават веднъж на всеки 50 години, каза телевизията.

Делтата на Перлената река е една от най-гъсто населените части на Китай, като само Гуангдонг е населена с около 127 милиона души. Няма незабавни съобщения за жертви или масова евакуация. Властите в Гуангдонг са започнали спешни действия на трето ниво от 4-степенната система.

Части от съседните провинции Дзянси и Фуджиан също преживяха силни дъждовни бури в неделя вечерта. Екстремните метеорологични условия не са непознати за Китай, но през последните години страната беше засегната от тежки наводнения, жестоки суши и рекордни горещини. Изменението на климата, предизвикано от емитираните от човека парникови газове, прави екстремните климатични явления по-чести и интензивни, а Китай е най-големият източник на емисии в света.

Dnes.bg