Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна днес в Багдад с иракския си колега Абдел Латиф Рашид, се казва в съобщение на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Президентът на Турция изтъкна по време на разговорите, че Ирак трябва да бъде прочистен от всички форми на тероризъм.

По време на срещата двамата президенти са обсъдили двустранните отношения, кризата в ивицата Газа, регионални и глобални въпроси и борбата срещу тероризма. Ердоган е подчертал, че Турция възлага надежди на Ирак в контекста на противодействието на Кюрдската работническа партия (ПКК), както и че Ирак трябва да бъде прочистен от всички форми на тероризъм.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. и се разглежда като терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. Десетки хиляди са загиналите в конфликта. Бойците от ПКК имат бази в Северен Ирак и са активни в Северна Сирия.

Ердоган е отбелязал днес също, че в интерес на стабилността на Ирак е необходимо отношенията между централните власти и ръководството на кюрдската автономия да се развиват в правилна посока.

По думите му отношенията между Анкара и Багдад и стъпките, които двете страни ще предприемат за засилване на сътрудничеството, "ще допринесат за регионалното развитие и просперитет".

Ердоган днес пристигна на посещение в Ирак. Той в момента е в Багдад, след което ще замине за Ербил, столицата на автономния регион Иракски Кюрдистан.

Това е първото посещение на Ердоган в Ирак от повече от десетилетие.

БТА