Бившите национали на Англия Джон Тери и Анди Коул бяха въведени в Залата на славата заради успехите им, съответно с Челси и Манчестър Юнайтед, съобщиха от Висшата лига в понеделник.
Двамата са печелили по пет пъти шампионската титла със "сините" и "червените дяволи", като в Залата на славата се присъединиха към Дейвид Бекъм, Денис Бергкамп, Ерик Кантона, Тиери Анри, Патрик Виейра, Рой Кийн, Стивън Джерард, Алан Шиърър, Дидие Дрогба, Уейн Рууни и Петер Шмайхел.

Джон Тери е емблематичен капитан на Челси с 214 мача без допуснат гол - рекорд за Англия, и 41 отбелязани гола в 492 мача. Той печели с Челси титлата през 2005 - първа от 50 години, като след това триумфира през 2006, 2010, 2015 и 2017 - последната си година на "Стамфорд Бридж".

"Много съм благодарен, че бях избран за "Залата на славата". Аз съм играч, който винаги е давал най-доброто и съм много горд, че бях удостоен с тази чест", каза 43-годишният Тери.
Анди Коул е четвъртият голмайстор в историята на Висшата лига със 187 попадения, от които само една дузпа, в 414 мача.

Коул прави име първо в Нюкасъл, където вкарва 34 гола в първия си сезон във Висшата лига през 1993-94, преди да премине в Манчестър Юнайтед (1995-2001), където го взимат за рекорден трансфер по онова време.

С "червените дяволи" той става шампион пет пъти и един от основните футболисти при требъла - титла, Купа на Англия, Шампионска лига през 1999.

"Футболът е възходи и падения, но аз оценявах всяка минута от кариерата ми. Като мисля за това, винаги се усмихвам и се изпълвам с гордост", коментира 52-годишният Коул.
Двамата бяха избрани от списък от 15 бивши футболисти чрез вот, в който гласуваха фенове от цял свят, както и специално жури. Те станаха 23-ият и 24-ият член на Залата на славата след създаването й през 2021.

Висшата лига връчи на двамата медальони с имената им и годината на влизане, като направи и дарение от 10 000 паунда от тяхно име на избрана от тях организация.

БТА