Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще инициира в парламента да се гласува забрана в България да влиза руски газ.

"Не знам дали следващите дни в парламента ще намеря достатъчно подкрепа да забраним не само руския петрол, но и руския газ", каза Борисов. "Тогава ще ги питам всички комисионери на гръцките фирми, защото само от там влиза газ".

"Ще говоря с Изпълнителната комисия на ГЕРБ, защото е доста революционно, но много честно", подчерта той на партийна среща на ГЕРБ в София. "В момента, след изключително антируските действия на ПП, България има само руски газ", иронизира лидерът на ГЕРБ. "Платили сме за 11 танкера руски газ, все едно са превозени през България, изцяло внасяме руски газ от Гърция", констатира той.

"Лукойл - какви ли не апокалиптични сценарии се създаваха, той основно Денков ги създаваше - от сглобката осигурихме милиарди да отидат към Путин", посочи Борисов, цитиран от БТА. Според лидера на ГЕРБ партията му ще понесе негативи за това, че са били с ПП-ДБ.

"Пътната карта, за която много ме питат, е вече под земята, в компресори, тръби, в най-мощната газопреносна система на Балканите, обясни лидерът на ГЕРБ. Над 1,3 млрд. лв само за няколко години е спечелила България, защото "Балкански поток" е 100 % на българите - каква пътна карта търсите

Лидерът на ГЕРБ отправи и апел към ПП-ДБ да направят заедно след изборите стабилно управление, но с уговорката, че техни представители, които вече са се компрометирали, да не влизат в правителството. По думите му след вота е необходимо да се работи в партньорство.

"Дайте, седнете и да направим нещо стабилно след изборите. Да седнем и да говорим как ще се стабилизира държавата след европейските и парламентарни избори", призова Борисов. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са много хубави партии, но вече при следващото управление хората без интегритет, които се "оцапаха", които ги има в Гугъл, няма вече как да са министри", обяви Борисов на среща със симпатизанти в София, цитира го БТА. И визира и хората, които са се снимали с кучета и котки, които също нямали място в изпълнителната власт.

Борисов заяви, че в момента се разпространява лъжата, че Пеевски командва ГЕРБ. Това нееднократно заявиха представители на ПП-ДБ, както и бившият премиер Николай Денков, който и днес в публикация във Фейсбук констатира, че отиваме на избори, защото лидерът на ДПС е поискал това и е накарал ГЕРБ.

"Пеевски, когато се създаде ГЕРБ, беше малко дете", опонира Борисов. Той заяви, че тези неверни неща се разпространяват, защото ПП-ДБ не могат да кажат на своите избиратели, че заради постовете, самолюбието и пътуванията в чужбина са счупили правителството. "Те трябва да намерят някой виновен, това е ГЕРБ", разтълкува тезите им Борисов.

"Аз им знаех пъкления план - да ни извият ръцете, за да вземат всички министерства, ДАНС, МВР. И аз се чудя защо този запис, който Радостин Василев предостави официално, не е криминален, как тези млади образовани хора, които дойдоха от чужбина, намериха Бойко Рашков? Сега пудели, кучета... Всичко ми се изяснява. А къде намериха Модев, Терзиев?", попита още Борисов.

В същото време призова довчерашните партньори в мнозинството и управлението да не преиначават събитията около преговорите за ротацията.

"Не преиначавайте историята, защото още дълго време може да бъдем управлявани от служебни кабинети", предупреди Борисов.

"Призовавам ги да не прокарват лъжливи твърдения - на преговорите не са били ДПС, а само четирите момичета от нашите и четирите момчета от техните", напомни лидерът на ГЕРБ.

"Новата им трактовка сега е Борисов и ГЕРБ са добри, но да махнем Пеевски и Сарафов", отбеляза Борисов. Нито една поука не си извлякоха, смята той. Трябва действително да предложим реформа или подобряване на съдебната система, подчерта политикът.

Според него не е реформа, ако се поставя условие "махни Гешев, сложи Петков или махни Сарафов, сложи Иванов". Борисов посочи още, че ПП-ДБ в платформата си са написали едно единствено име - Бойко Рашков, начело на антикорупционната комисия.

Според лидера на ГЕРБ хората са умни и имат инстинкт - кога трябва да се направи промяна и кога трябва да се приключи с промяната.

"Нашето лидерство става вече изключително необходимо да спасим България от спасителите, как да се осовбодим от спасителите вече е проблемът, за всички е проблемът", обобщи Борисов.

Той заяви още, че в резултат на управлението на ГЕРБ България е била готова за членството в Еврозоната, но от страна на ПП-ДБ го провалили заради прекомерни харчове. "Еврозоната беше готова, а те я провалиха с безогледното харчене на пари. Това са фактите", подчерта лидерът на ГЕРБ.

Дир.бг