Александър Везенков застана пред американските медии след края на сезона за неговия Сакраменто Кингс в НБА.

Българинът трябваше да отговаря на множество въпроси, основната част от които бяха посветени на дебютната му година в Лигата.

Баскетболният национал говори за проблемите и трудностите, които е срещнал през последните месеци.

Той категорично заяви, че е взел правилното решение да заиграе в най-силното баскетболно първенство на планетата.

Първият си сезон в НБА определи така: "странен, с върхове и падения". И призна, че иска да получава повече игрово време, тъй като е изпълнил на 100 процента изискванията към него.

Ето какво още сподели Везенков за първата си кампания със Сакраменто Кингс, който не успя да се класира за плейофите, въпреки че това бе голямата му цел.

"Мога да кажа, че беше странен сезон. С върхове и падения. За мен това беше начало на нов живот и допир с напълно различен стил на игра, а освен това получих две контузии. Опитах да се адаптирам възможно най-бързо. За съжаление, завършихме сезона твърде рано. Всички искахме да продължим и да стигнем по-напред в плейофите. Целта ми беше с всеки ден да ставам по-добър, но контузиите спряха прогреса ми. Имаше и ситуации, които бяха трудни и различни за мен.

НБА се различава с качеството на талантливите играчи. Това е направо лудост. Едно е да го гледаш по телевизията, но в действителност е много различно - темпото на игра, бързината на преливане. Аз лично имам нужда от подобряване във всеки аспект. Единственото, което е хубаво, че ще имаме дълга почивка до другия сезон.

Все още нямам планове за паузата между сезоните. Тук наистина се чувствам у дома, но първо ще се прибера и след това ще видим. Винаги по време на паузата тренирам. В Европа нямаме толкова много време, тъй като сезоните завършват в средата на юни. Сега имам достатъчно време. Това е голямата разлика. Имам 5-6 месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря генерално представянето си.

Няма съмнение, че взех правилното решение да играя в НБА. Със сигурност съм се съмнявал в други неща, но в нито един момент не съм мислил, че изборът ми е грешен. Това е голяма възможност, която не можеш да отхвърлиш. Това е НБА! Това, което искам да получавам като игрово време, и това, което ми се дава, са различни неща. Ако ме питате за ролята, които имах през сезона - много ми беше трудно. Един мач играеш добре, друг не. Разполагаш с 10 минути, или пет, а може и по-малко, а трябва да покажеш най-доброто, на което си способен. Аз съм позитивен човек и гледам да съм такъв през цялото време, за да помагам на моите съотборници. Мисля, че през този сезон изпълних на 100% това, което се искаше от мен.

Все още е трудно да премина от най-полезен играч в Европа до нивото на НБА. Всеки обича да е в центъра на вниманието, да е най-добрият, да демонстрира качествата си и да играе повече. Въпреки че нивото е различно, човек се чувства така във всяко поприще. Знаех къде идвам и какво се случва. Понякога се чувствах, че мога да играя по-добре, друг път - че трябва да играя повече. Аз обаче първо гледам собствените си грешки. Дори и баскетболистите, които играят по 35 минути, ще кажат, че искат да играят повече. Още веднъж ще обобщя - беше трудна година", завърши Везенков.

Дир.бг