Мъж с огнестрелно оръжие рани охранител и студенти докато търси невярната си приятелка – студентка в Шуменския университет. Това бе най-общо сюжетът на мащабно учение на полицията, в което участваха служители на сектор „Специални тактически действия към ОДМВР-Шумен, различни структури на МВР, екипи на РСПБЗН-Шумен, ЦСМП и доброволци от БЧК.

Симулацията се проведе в Трети корпус на ШУ „Епископ Константин Преславски“ днес следобед. В нея като статисти участваха и над 60 студенти, преминали обучение за безопасно поведение по време на мероприятието.

В 13,57 часа мъж с качулка и автомат Калашников нахлу в университета, като рани охранителя, опитал се да му попречи. Последваха още изстрели в коридорите на ВУЗ-а.  

Според сценария мъжът научил, че приятелката му Виктория преданата вечер му изневерила с колега от университета. В яростта си той открива стрелба по студенти и ранява няколко. След това се барикадира в една от залите, като взема заложници.

Около час и половина след началото на кризата нападателят е обезвреден от спец полицаите.

„Целта на практическото обучение е да подготвим полицейския състав за бърза и адекватна реакция при възникване на кризисни и напрегнати ситуации. Професионалното обучение е процес, който трябва да се подобрява непрекъснато. Основната задача е да проведем адекватни действия на терен, да се установи добра координация между структурните звена и всички останали структури, които имат функции при възникване на подобна ситуация“, каза пред журналисти директорът на ОД на МВР-Шумен ст. комисар Георги Гендов.

Той обясни, че след  учението предстои да се направи оценка на действията. „Ще анализираме дали сме допуснали грешки, ще изведем и добри практики, които ще ни помагат в подготовката и бъдещата ни работа“, каза Гендов.

ШУМ.БГ