ГЕРБ, ДПС и БСП координирано саботираха заседанието на временната комисия за "Турски поток". Това коментира пред журналисти Мартин Димитров, народен представител от ПГ на "Продължаваме промяната - Демократична България", член на временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекти за разширение на газопреносната система на Република България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток".

Изявлението си Димитров направи след отлагането и на днешното заседание на комисията. Венко Сабрутев от същата парламентарна група отбеляза, че са очаквали този саботаж.

Комисията всъщност е провела заседание, но то е било прекратено без да постигне нещо съществено.

Същите партии са гласували преди няколко години в парламента реализацията на този проект, който по думите му е във вреда на България, струвал три милиарда и помагал на Путин да заобиколи Украйна, каза Димитров. "Това е проект във вреда на България, ние плащаме сметката и е в полза на Русия, която получава начин да заобиколи Украйна", цитира думите му БТА. Според депутата, повече такива проекти не трябва да се случват, а за тях трябва да се поеме всякаква отговорност.

Очаквахме ГЕРБ, ДПС и БСП да се обединят отново зад каузата "Турски поток". Това е тяхната кауза. Затова днес организираме отворена среща (по-късно днес в НС) на нашата парламентарна група тук в Народното събрание, каза на свой ред Сабрутев.

"Като провалят тази комисия - ние правим гражданска комисия, ще извадим фактите и обстоятелствата, няма да успеят да ни спрат", добави Мартин Димитров.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви преди няколко дни, че "България има най-добрата (газова) инфраструктура и 80 процента от компресорите в целите Балкани са в "Балкански поток" (както определя продължението на "Турски поток през нашата страна - б.р.) в България. Това е печатница за пари за българите и е 100 процента българска".

Парламентът гласува създаването на временната комисия на 3 април, но не успя да избере председател, затова днешното заседание беше насрочено от председателя на народното събрание. Срокът й на действие е един месец (освен ако не бъде удължена нейната работа). Вносител на предложението е ПГ на ПП-ДБ.

Първо ялово заседание на комисията

Първото заседание на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно изчезналия стратегически документ "Пътна карта за реализация на проекта за разширение на газопреносната система на Република България", както и всички факти и обстоятелства относно реализацията на проекта "Турски поток" на територията на Република България, бе прекратено заради спорове по дневния ред, предаде БТА. На страницата на комисията бе посочено, че като първа точка днес трябваше да се приемат вътрешните правила на комисията. Като втора точка бе заложено да се изслуша Теменужка Петкова, която бе министър на енергетиката за периода 2014-2021 година. Трета точка бе "разни".

Днешното заседание се председателстваше от депутата от парламентарната група (ПГ) на ДПС Рамадан Аталай, защото определеният за председател на временната комисия и народен представител от ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев е подал писмено уведомление, че няма да може да присъства. Затова председателят на Народното събрание е разпоредил днешното заседание на комисията да се води от Рамадан Аталай.

Венко Сабрутев се обърна към временния председател на комисията Рамадан Аталай, че от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" предлагат да се гласува дневният ред, който те са предложили, а именно изслушване на служебния министър на енергетиката (без да уточняват точно кой), на Инспектората към Министерство на енергетиката, на организациите "Български елфи", както и на Илиян Василев като анализатор. "Днешното заседание се провежда по искане на 30 и повече процента от народните представители и съответно трябва да се проведе с този дневен ред, който ние сме изискали от председателя на Народното събрание", каза депутатът Сабрутев. Той се съгласи да бъде изслушана Теменужка Петкова, но от групата държат на посочените три точки, които са били представени писмено на председателя на парламента.

Рамадан Аталай отговори, че предложените хора от ПГ на "Продължаваме промяната-Демократична България" ще бъдат изслушани, но след като предоставят на временната комисия съответните материали и документи, за да се запознаят членовете на комисията.

Народният представител Томислав Дончев от ПГ на "ГЕРБ-СДС" призова Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и/или Министерски съвет да предоставят "Пътната карта". Той припомни, че преди две години председателят на ДАНС е споменал по време на изслушване в парламента, че той разполага с нея и я е предоставил на министър-председателя. Освен това, ако временната комисия иска да пресъздаде всички събития в период от 3-4 години назад, има огромна по обем информация както в секретно деловодство на Министерски съвет, така и във военното разузнаване. "Тя, всичката, е класифицирана по ваша преценка", каза Томислав Дончев.

Мартин Димитров предложи освен Теменужка Петкова да бъде изслушан и Илиян Василев, който присъстваше в залата.

Станислав Анастасов от ПГ на ДПС се обърна към Венко Сабрутев и Мартин Димитров и заяви, че част от документите са с класифицирана информация и търговска тайна и затова той ги попита как тези организации и експерти, които те канят, разполагат с нея.

Мартин Димитров обърна внимание, че разполага с писмен отговор от бившия служебен министър на енергетиката Румен Радев, който е посочил, че е започнал проверка на Инспектората към Министерството на енергетиката. "Най-логичното беше вие като председателстващ да ги поканите тези хора и да ги попитате тази проверка докъде е стигнала", заяви той. Димитров отбеляза, че на заседанието го няма и служебният министър на енергетиката. Рамадан Аталай отговори, че той не е постоянен председател на временната комисия, за да поеме отговорност кого да покани. Той добави, че за следващото заседание може да се поиска от ДАНС да предостави Пътната карта, след това ще се предложи да се поискат и други документи. Той даде за пример, че от "Булгартрансгаз" може да се поиска информация относно всички пазарни тестове и процедури за резервиране на капацитет по проекта за разширяване на българската газопреносна мрежа, както и приходите и разходите за експлоатацията.

"Обърнахте го на предизборен панаир. Тази карта е намерена много по-рано и вие като едни баламурници сте я крили", каза депутатът от ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Томислав Дончев изтъкна, че "проект Турски поток на територията на България няма". Затова той предложи комисията да повика посланика на Турция на изслушване. Александър Ненков от ПГ на "ГЕРБ-СДС" пък поиска да бъде изслушан и бившият премиер Кирил Петков.

След призив от страна на Рамадан Аталай да се гласуват вътрешните правила на комисията, Венко Сабрутев заяви, че неговата парламентарна група няма да ги подкрепи, защото не са имали време да се запознаят с тях. Павела Митова предложи да прочете трите листа с вътрешните правила, за да запознае с тях групата на "Продължаваме промяната-Демократична България". Радаман Аталай предложи на свой ред заседанието да бъде прекратено, след като от "Продължаваме промяната-Демократична България" не са се запознали с правилата. Мартин Димитров обаче призова все пак да се проведе заседание. В крайна сметка първото заседание на временната парламента комисия за "Пътната карта" и "Турски поток" бе прекратено. След края на заседанието Венко Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на "Продължаваме промяната-Демократична България", а заради днешния председател на комисията.

Какъв е планът с тази комисия

Комисията трябва да установи хронологията на действията по подписване на Пътната карта и законосъобразността на действията на действащия тогава министър на енергетиката Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и всички други замесени административни лица. Временният парламентарен орган трябва да установи и всички факти и обстоятелства, свързани с реализацията на проекта "Турски поток" на територията на Република България - финансиране, тръжни процедури, строителството, размер на транзитните такси, възвращаемост и експлоатацията на проекта - спазени ли са всички законови и административни процедури по отношение на реализацията на проекта.

Комисията трябва да направи и анализ дали в "Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България" се съдържат условия и ангажименти, които противоречат на българския национален интерес. Комисията трябва също да извърши анализ и проверка за наличие на противозаконни или неизгодни за българска страна клаузи и поставяне на България в зависимост от руската страна. Ще бъдат анализирани и изтеклите в медиите документи и снимки от електронните пощи на руски граждани, включително санкционирани заради руската агресия в Украйна руски граждани, "Пътна карта за проучване възможностите за разширение на газопреносната система на Република България", показващи как газопроводът "Турски поток" е бил реализиран под диктовката на руската компания "Газпром" и властите в Москва, и показващи как руската държава е управлявала пряко българската енергетика при изграждането на "Турски поток". 

Временната комисия включва 12 народни представители, избрани на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група. Това са Томислав Дончев и Александър Ненков от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев и Мартин Димитров от ПП-ДБ, Рамадан Аталай и Станислав Анастасов от ДПС, Даниел Проданов и Коста Стоянов от "Възраждане", Драгомир Стойнев и Борислав Гуцанов от "БСП за България", както и Тошко Йорданов и Павела Митова от "Има такъв народ".

Дир.бг