Софийският районен потвърди заповедта за арест на журналиста от BIRD.BG Димитър Стоянов, но разпореди той да бъде освободен от килията незабавно, съобщиха БНТ и bTV.

Стоянов бе задържан вчера, след като служител на НАП се обадил в полицията, че журналистът го е заплашил с пистолет. 

Сигналът е подаден в 18 часа вчера в Пето РПУ. Образувано е досъдебно производство по неотложност. В хода му е установено, че на ул. "Васил Петлешков" в столицата обвиняемият Димитър Стоянов се заканил с убийство на 40-годишния П.Л., като е насочил боен пистолет към главата му. Заканата възбудила основателен страх у мъжа.

Димитър Стоянов беше доведен от Пето районно управление в Софийския районен съд с белезници. Защитата поиска заповедта за задържане да бъде отменена. 

"Това е чиста самозащита. Димитър Стоянов можеше да вземе друго решение. Можеше да нарани опонента си с ръце и крака, доколкото той е дългогодишен национален състезател по кикбокс и карате. Вместо това той е взел решение, което е изцяло законосъобразно - демонстрирал е, че има оръжие и е готов да го използва", обясни пред БНТ адвокатът на журналиста Николай Хаджигенов.

В съдебната зала Димитър Стоянов разказа собствената си версия за случилото се. По думите му той е бил нападнат около 17 часа вчера без причина от непознат мъж. Първо с обидни думи, а след това опитал да удари журналиста. Ситуацията ескалирала, когато мъжът, който се оказал служител на НАП, проявил агресия към съпругата на Стоянов. Тогава той извадил законно притежавания си пистолет и отправил предупреждение. В залата стана ясно, че на задържания са направени тестове за наркотици и алкохол, които са отрицателни. На данъчния служител такива тестове не са били направени.

От прокуратурата обявиха, че до момента в хода на разследването са разпитани свидетели и са извършени претърсвания в дома на Димитър Стоянов, при които са установени и иззети два броя бойни пистолета и една карабина. Наблюдаващ прокурор е дал указание за изготвянето на три експертизи - видео-техническа, балистична и съдебно-медицинска.

По-късно от МВР уточниха, че на журналиста е повдигнато обвинение за хулиганство и закана с убийство, като му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 5000 лева. 

Установено е, че действията на Димитър Стоянов са непристойни, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като освен, че е извадил боен пистолет на обществено място, същият е нанесъл и множество удари с крака и ръце в областта на главата и тялото на 40-годишния П.Л. Обвиняемият е отправял и множество обидни квалификации по адрес на мъжа, като се е заканил, че "ще му разбие главата", допълват от държавното обвинение.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов също реагира на случилото се. В позиция, изпратена до медиите той призовава за нулева толерантност към агресията и призовава случая да не се политизира. Спецов заявява, че стои твърдо зад служителите си и напомня, че дейността на агенцията е част от националната сигурност и недопустимо служителите й да стават обект на заплахи.

"Предвид появилите се интерпретации по случая уточняваме, че полицията изпълнява своите отговорности и задачи по закон, независимо от социална, професионална и друга принадлежност на замесени в дадена ситуация", категорични са от вътрешното ведомство. 

Дир.бг