ГЕРБ и ДПС предлагат забрана за медиите да рекламират хазарт. Законови промени в тази посока вече са внесени в деловодството на парламента, обявиха на брифинг в парламента вносителите Теменужка Петкова и Йордан Цонев.

"С Йордан Цонев днес внесохме в деловодството на Народното събрание предложение за изменение на Закона за хазарта", съобщи заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Петкова посочи, че измененията са продиктувани от това да бъде защитен общественият интерес.

"За никого не е тайна, че през последните три години зависимостите, свързани с хазарта, са изключително увеличени в нашето общество. Това наложи да бъдат предприети съответните мерки с цел тяхното ограничаване", коментира аргумента на вносителите Петкова. Петкова допълни, че е предвидено 50% от вноската на хазартните оператори за социална отговорност да бъде за Министерството на здравеопазването, като парите ще се използват за лечение на зависимости от хазарт.

Рекламата на хазартни игри се забранява във всички видове медии, не само в телевизиите, уточни Йордан Цонев.

"Законопроектът забранява реклама в телевизии, в медии, включително онлайн, сайтове. Разрешава се реклама само върху билбордове, и то далеч от училища и други обществени сгради", обясни Цонев

Той добави, че се разрешава реклама само и върху спортна екипировка, която не е предназначена за малолетни и непълнолетни, и в спортни зали.

"Законопроектът предвижда хазартни зали да има само в населени места с над 5000 жители", допълни заместник-председателят на ПГ на ДПС, цитиран от БТА. 

По думите му 1100 са залите в България и може би сме на първо място в Европа по този отрицателен показател. Цонев съобщи, че се завишават и инвестициите, които трябва да правят бъдещите лицензополучатели за хазартна дейност.

"Смятаме, че така ще отговорим на обществените очаквания и ще продължим тази политика и в следващия парламент, заяви Йордан Цонев. И родители, и организации протестираха многократно срещу тази мощна хазартна реклама в медиите, срещу това, че се увеличава хазартната зависимост дори на малолетни, на ученици", отбеляза депутатът от ДПС.

Само преди три седмици депутатите отхвърлиха промени в Закона за хазарта за ограничаването на рекламирането му в същата посока, но внесени от "Възраждане". В същото време парламентът излиза в предизборна ваканция през май, а ако законът не бъде приет, той не се наследява автоматично от новото Народно събрание, а трябва да бъде внесен отново.

Дир.бг