Заявката на Ваня Григорова да влезе в политиката може да направи следващия парламент по-различен, съдейки от предизборната ѝ кампания за кмет на София. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

По думите му вчерашното действие срещу Росен Желязков е било насилствено и чупещо всички възможности за разговори. Той напомни, че по време на преговорите Желязков е бил универсалната фигура, която ПП-ДБ са приемали, включително и за премиер, и за министър. И какво постигнаха - смениха Росен с Росица, коментира Борисов, цитиран от БТА.

Вчера Народното събрание освободи предсрочно от поста председателя на парламента Росен Желязков.

Ако за това си заслужаваше да направят накрая така, че да се "смразим" още повече - ок, продължи Борисов. Абсолютно всичко, по думите му, е загубено във взаимоотношенията с ПП-ДБ. Те трябваше да подкрепят своите колеги довчера за Росен Желязков, ставаше въпрос на един ден. изтъкна Борисов.

И добави: "Не трябваше да се съешат с "Възраждане", да им седнат в скута, а "Възраждане" пък не трябваше да допускат да бъдат унижавани". Защото ПП-ДБ и БСП внасят предложението, а към тях се "прикачат" "Възраждане" и "Има такъв народ", обясни лидерът на ГЕРБ.

Много добре го сглобихте, браво, унижихте ни, разстроихте ни, но човек каквото си направи сам, никой не може да му го причини, заяви Бойко Борисов.

Призовавам колегите всеки да си гледа партията, коментира той. И посъветва в предизборната си кампания ПП-ДБ да изброят добрите неща, които са направили заедно с ГЕРБ и ДПС - над 46 закона, приети заедно. Лидерът на ГЕРБ за пореден път отбеляза, че не съжалява за изминалите 9 месеца в управлението.

ГЕРБ и ДПС - двете партии само, говоря от името на ГЕРБ, няма да правят управление, коалиция, ако няма още, в зависимост от резултатите, партии, които да подкрепят нещо стабилно, категоричен е Борисов. На всички тези няма как да им дам храна да се упражняват върху ГЕРБ, обясни той.

Към днешна дата това, което ПП-ДБ направиха, не предпоставя възможност за някакво стабилно управление, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Той отново прогнозира, че с оглед на ситуацията ще има поне още 5 служебни правителства, колкото и да не е добре това за държавата, за политическата класа. Но, каза той, вчера те посяха такъв вятър, че бурята няма да ги отмине.

Той заяви, че днес е демонстрирал как е трябвало да постъпят те вчера, защото ГЕРБ са гласували срещу това докладът на временната комисия за митниците да бъде включен в програмата за днес. Не дадохме парламентът да се използва за предизборна кампания, обясни лидерът на партията. Според него комисията е била само една говорилня, всичко е в прокуратурата.

Вчера направихме нещо изключително важно с възможността за удължаването на работните визи за работещите в България, което е добре за туристическия бранш, подчерта Борисов. Във вторник следващата седмица ще се проведе извънредно заседание на НС,, защото имало законопроекти, които трябвало да бъдат довършени.

Когато правихме промените в Конституцията, с ПП-ДБ и ДПС се бяхме разбрали за мнозинство и именно затова оставихме да работи парламентът, защото това мнозинство ще се поддържа, коментира още председателят на ГЕРБ. Според Борисов ПП-ДБ работи с "Възраждане".

Дир.бг