Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отлага посещението си в САЩ, което се предвиждаше да се състои на 9 май, съобщи високопоставен турски представител пред Блумбърг, предават водещи турски медии.

Служителят заяви, че решението за отлагане е взето поради промени в програмата на президента Ердоган, посочват изданията "Йени шафак", "Миллиет", "Акшам".

Длъжностното лице заяви, че нова дата на посещението тепърва ще бъде дискутирана.

Тази седмица в опозиционни турски медии се появиха информации за възможно отлагане на визитата на Ердоган в САЩ.

Досега не бе разпространено официално съобщение за посещението. Датата 9 май бе съобщена от в. "Хюриет" наскоро, както и от пожелали анонимност турски и американски официални представители пред агенция Ройтерс. Турският външен министър Хакан Фидан бе заявил само, че пътуване на Ердоган в САЩ и среща с Байдън са планирани за началото на май.

Преди два дни "Хюриет" писа още, че някои политически групи в САЩ се опитват да постигнат отмяна на визитата. Според тях след неотдавнашната среща на Ердоган с политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания, разговорите Ердоган-Байдън могат да имат отрицателен ефект върху подкрепата на електората за действащия американски президент.

Има информации и че израелското лоби в САЩ също се опитва да предотврати посещението на Ердоган в САЩ, писа БТА.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк припомня, че миналата седмица Джон Бас, заместник държавен секретар на САЩ, бе в Анкара и се срещна с турския външен министър Фидан. Сред целите на посещението на Бас, който е бил посланик на САЩ в Турция, е била подготовката на посещението на Ердоган в САЩ, според СиЕнЕн-Тюрк.

Дир.бг