Министрите от страните членки на Г-7, отговарящи за енергетиката, околната среда и климата, се споразумяха до 2035 г. постепенно да бъде спряно използването на въглища за генериране на електроенергия. Това съобщи ДПА, цитирайки официалните представители на Великобритания и Италия, които са взели участие в приключващата днес министерска среща на Г-7 в Торино, Италия.

Решението на Г-7 е било потвърдено и от министерството на икономиката и климата на Германия късно снощи.

Говорител на министерството е заявил, че Германия е изиграла ключова роля в решението да се определи ясна крайна дата за производството на въглищна електроенергия за всички страни от Г-7.

Британският държавен министър в министерството на енергийната сигурност и въглеродната неутралност Андрю Боуи по-рано публикува споразумението.

"Да, имаме споразумение за постепенно премахване на въглищата през първата половина на 30-те години на този век", каза той пред италианската телевизия Клас Си Ен Би Си (Class CNBC) в кулоарите на срещата на министрите от Г-7 в двореца Венария, бивша кралска резиденция в покрайнините на Торино.

"Това е историческо споразумение, което не успяхме да постигнем на Конференцията на ООН по изменението на климата (COP 28/КОП28) в Дубай миналата година", добави Боуи.

Министрите от групата Г-7 се надяват след края на срещата днес да издадат окончателна декларация по въпроса. Групата включва Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Канада и САЩ, като и Европейският съюз е представен на срещите на Г-7.

Министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке и държавният секретар по икономическите въпроси Аня Хайдук също взеха участие в срещата в Торино, уточнява ДПА.

Тази година Италия е ротационен председател на Г-7.

Протестиращи се събраха вчера в Торино, докато вървеше срещата на министрите.

Италианската агенция АНСА съобщи, че демонстрантите са се опитали да стигнат до мястото на срещата, но полицията ги е задържала първо с щитове, а след това е използвала сълзотворен газ и водни оръдия.

Протестиращите са хвърляли яйца, бутилки и димни гранати по органите на реда.

БТА