За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след срещата си с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман. От разговора между двамата в Париж е станало ясно, че хоризонтът за приемането на страната ни е края на 2025 г., съобщиха от пресцентъра на МС. 

Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26. Димитър Главчев припомни, че България много отдавна е заявила желанието си за присъединяване към ОИСР. В рамките на днешната им среща служебният министър-председател лично е благодарил на генералния секретар на ОИСР Мариас Корман за активния диалог със страната ни по време на неговия мандат.

По време на разговора между Главчев и Корман стана известно, че България има амбиция тази година да премине през възможно най-голям брой прегледи в комитетите на (ОИСР) и е била изразена надежда присъединителният процес да бъде финализиран във възможно най-кратки срокове.

Служебният премиер посочи, че страната ни има готовност за интензивни преговори. "Стремим се да изпълняваме отправените към нас препоръки", заяви Главчев.

Димитър Главчев акцентира също и върху подкрепата на България към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа. Тя насърчава провеждането на реформи в региона, с цел укрепване на частния сектор, привличане на инвестиции и подготовка за страните за членство в ЕС и за прилагане на стандартите на ОИСР.

Преди разговора с Корман Главчев се изказа на Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри в Париж.

Процесът на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) ни помага да приведем националните политики в съответствие с най-високите световни стандарти. Като бъдещ член на Организацията ние ще направим всичко възможно да разпространим най-добрите практики и политики на ОИСР в Югоизточна Европа, заяви служебният премиер.

В речта си Главчев потвърди като първостепенен външнополитически приоритет за страната ни присъединяването към ОИСР, наред с присъединяването ни към еврозоната и пълноправното членство в Шенгенското пространство, включително по суша.

"България ще продължи да бъде стабилен и последователен партньор", категоричен беше Главчев, цитиран от пресцентъра на МС. По думите му работата по всички приоритетни за страната политики на национално ниво и в рамките на ЕС - образование, дигитализация, зелен преход, кръгова икономика, ще дадат допълнителни гаранции и тласък за успешно финализиране на преговорите по присъединяване към ОИСР.

Според служебния премиер присъединителният процес играе важната роля на ускорител за реформи, трансформираща сила, от която България в момента се нуждае. Наред с това активният диалог на България с ОИСР е шанс за намиране на решения за подобряване на ефективността на публичните политики.

"Процесът на подготовка и присъединяването на България към ОИСР ще допринесе към нашите усилия за провеждане на по-добри политики за по-добър живот", добави министър-председателят. По думите му сега особено важно за България е осигуряването на благоприятни условия за провеждането на честни, прозрачни и свободни избори. Именно такъв ангажимент е поел и настоящият служебен кабинет.

Премиерът Главчев отбеляза последователната и предвидима външна политика на страната ни, трайно определена от евроатлантическите ценности. В изказването си премиерът акцентира и върху войната на Русия срещу Украйна.

"Трябва да продължим да задълбочаваме сътрудничеството си, за да отговорим на належащите предизвикателства и възможности на сегашното време. Заедно трябва да положим повече усилия, за да осигурим мир, стабилност и просперитет на регионално и световно ниво, включително чрез нашата подкрепа за Украйна", заяви министър-председателят.

Според Главчев са необходими интегриран подход и съвместни, координирани усилия за справяне с новите предизвикателства, които създават пречки за развитието на глобалната икономика и гарантирането на световния мир и сигурност.

Дир.бг