Живеещата в изгнание беларуска опозиционна лидерка съобщи, че не контактувала от 421 дена със съпруга си, който излежава присъда, предаде АП.

Светлана Тихановска каза, че държането му в изолация е част от репресивните политики на правителството. Сергей Тихановски е зад решетките, откакто бе арестуван през 2020 г., след като обяви планове да се яви на президентските избори, произведени същата година, и да се противопостави на авторитарния президент Александър Лукашенко, припомня АП. След като Тихановски бе арестуван, съпругата му зае неговото място като основен кандидат на опозицията, но бе принудена от властите да напусне страната след изборите.

Тихановски бе осъден на 19 години и половина затвор, а според съпругата му властите го държат в изолация, за да го "убедят, че всички са го забравили". "От повече от година не знам нищо за състоянието на Сергей, не знам дали му позволяват да получава пари, дали има паста за зъби или тоалетна хартия", каза тя.

Освен него, още няколко видни опозиционни фигури са държани напълно откъснати от света от повече от година. Сред тях са Мария Колесникова, осъдена на 11 години затвор, за която няма вести от 443 дни, Микола Статкевич, опозиционен активист, чиито роднини не са го чували от 448 дни, и адвокатът Максим Знак, за когото не се знае нищо от 449 дни.

"Наш дълг е да вдигаме шум за тях и да ги подкрепяме по всеки възможен начин", каза Тихановска.

Изборите през август 2020 г., които донесоха на Лукашенко шести мандат начело на страната, са били манипулирани според Запада и опозицията. Това породи вълна от протести, по време на които бяха арестувани 35 000 души и хиляди бяха бити от полицията. Много опозиционери бяха вкарани в затвора, други избягаха в чужбина. По данни на водещата правозащитна организация в страната "Вясна" в страната има около 1400 политически затворници, в това число основателят ѝ, нобеловия лауреат за мир Алес Беляцки.

БТА