Япония и Индия изразиха съжаление, че президентът на САЩ Джо Байдън е определил двете страни като ксенофобски, предадоха Франс прес и Ройтерс.

По време на предизборна проява в сряда Байдън акцентира, че икономиката на САЩ бележи растеж, защото в САЩ приемат имигранти, припомня Ройтерс. Байдън постави на равна нога Япония и Индия и съперниците на САЩ - Китай и Русия, като заяви, че четирите икономически сили изпитват трудности заради техния отказ да приемат имигранти, припомня Франс прес.

"Защо Китай буксува толкова в икономически план? Защо Япония има проблеми? А Русия? А Индия? Защото те са ксенофобски. Те не искат имигранти", е казал Байдън по време на проявата.

В отговор днес Токио изрази съжаление, че тези коментари не се базират на точно разбиране на политиката на Япония. Възраженията на Токио се съдържат в изявление на японското правителство.

Коментарите на Байдън дойдоха по-малко от месец след като японският премиер Фумио Кишида беше на официална визита във Вашингтон и в негова чест Байдън даде тържествена вечеря в Белия дом.

Белият дом бързо се опита сега да смекчи тази критика от страна на Байдън към Япония и Индия.

"Гледната точка, която защитаваше президентът, и аз мисля, че в целия свят хората осъзнават това, е, че САЩ са страна на имигранти, това е в нашето ДНК", обясни говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в четвъртък.

"Запознахме се с обясненията на американското правителство, според което въпросните коментари не са били направени с цел да се навреди на значимостта и трайността на отношенията между Япония и САЩ", се казва в изявлението на японското правителство, в което то изразява съжаление относно изказването на президента на САЩ.

Думите на Байдън не са били нито записани на аудио или видеофайл, но шепа журналисти, присъствали по време на това изказване, ги съобщават писмено. Те са били изречени по време на предизборна проява, посветена на американците от азиатски произход.

Изказването относно Япония и Индия изненадва, тъй като, откакто Байдън беше избран за президент, той се стреми да задълбочи връзките със съюзниците на Америка в Азия, особено с Токио и Делхи, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар също отхвърли изказването на Байдън, че Индия и Япония са ксенофобски настроени, предаде Ройтерс.

По време на кръгла маса, организирана от индийското издание "Икономик таймс" Джайшанкар заяви, че икономиката на Индия няма проблеми и че индийското общество е много отворено.

Той припомни, че неотдавна Индия е променила закона за индийското гражданство, който ще позволи сега на имигранти, избягали от преследвания в съседни страни, да станат индийски граждани.

Дир.бг