Бившият министър на сигурността Хосе Раул Мулино щурмува вчера и спечели президентските избори в Панама, преминали под сянката на бившия му  шеф Рикардо Мартине. Експрезидентът, осъден за корупция, подкрепи кампанията му, докато се укриваше в посолството на Никарагуа, предаде Ройтерс.

Мулино беше един от фаворитите за президентския пост, след като зае мястото на Мартинели в бюлетината - на популярния бивш президент бе забранено да се кандидатира заради присъда за пране на пари.

"Обещавам на страната да сформирам, да създам правителство на единството възможно най-скоро", заяви Мулино, след като служителите от избирателния трибунал му се обадиха, за да потвърдят победата му.

Преди това привърженици на Мулино развяваха знамена, ръкопляскаха и ликуваха в предизборния щаб, докато следяха резултатите. "Мартинели, приятелю, народът е с теб", викаха поддръжниците му.

В доста необичайната предизборна кампания Мартинели изигра ключова роля при набирането на подкрепа за Мулино от посолството на Никарагуа в столицата на Панама, където той потърси убежище. Много гласоподаватели съзряха в Мулино пълномощник на Мартинели, въпреки че опонентите му го определят като марионетка на бившия президент.

Никарагуа предостави убежище на Мартинели, но панамските власти му попречиха да напусне страната. След като гласува в неделя, Мулино посети Мартинели в посолството.

Мулино беше обявен за победител, след като получи около 34% от гласовете при преброени около 90% от бюлетините. Бившият консул във Вашингтон Рикардо Ломбана, останал втори с около 25% от гласовете, поздрави Мулино за победата.

Мулино, десен политик, подкрепящ бизнеса, е изправен пред нелеката задача да преодолее социалното разделение и да върне доверието на избирателите, на които им е дошло до гуша от продажни политици.

Сред главните му приоритети ще бъде решаването на неотложните икономически проблеми на Панама, справянето с корупцията и възстановяването на репутацията на страната като инвестиционно убежище.

"Знаем, че сега като президент той може да оправи страната", казва 46-годишната лекарка Хайде Гонсалес, която се разтанцува от радост заедно с дъщерите си в центъра на столицата, когато чу, че Мулино води в резултата по време на броенето на гласовете. "Ще има повече сигурност и икономиката ще се възстанови", добави тя.

Мулино обеща да повиши благосъстоянието чрез амбициозни инвестиции в инфраструктура и повишаване на минимална работна заплата, като наред с това подсказа, че ще държи Мартинели далеч от затвора.

Шейсетгодишната пенсионерка Магали Роса каза, че е гласувала за Мулино, защото смята, че той може да осигури повече работни места и да подобри сигурността, а също че по време на управлението на Мартинели е имало "много пари" за всички.

Мулино ще встъпи в длъжност на 1 юли с петгодишен мандат.

БTA