Най-разпространеното престъпление, извършвано от малолетните и непълнолетните в област Шумен, е кражба. Извършители на това престъпление са 31 деца и младежи, или 37.3% от всички, преминали през детските педагогически стаи (ДПС) за извършени престъпления, които през 2023 г. са 83 души.  

Това съобщиха от отдел: Статистически изследвания – Шумен на Териториално статистическо бюро – Североизток.

Други по-чести престъпления, извършвани от непълнолетни и малолетни са унищожаване и повреждане на имущество, телесна повреда, грабеж, хулиганство, престъпления, свързани с наркотици, противозаконно отнемане на МПС.

За извършени противообществени прояви през 2023 г. малолетни и непълнолетни, които са преминали през ДПС са 97. От тях малолетните са 34 (35.1%), а непълнолетните - 63 (64.9%).
Най-честите противообществени прояви са повреждане на обществена и/или частна собственост – 20,6%, бягство от дома (от вкъщи), от специализирана институция или от социална услуга от резидентен тип - 10.3%, непристойно и/или хулиганско поведение на обществено място - 3.1%, прояви на насилие и агресия - 2.1%, училищен тормоз - 2.1%.

През 2023 г. в област Шумен на отчет в детските педагогически стаи са водени 236 малолетни и непълнолетни за извършени от тях противообществени прояви и престъпления. Броят им намалява в сравнение с предходната 2022 г., когато на отчет са били 331 души.

ШУМ.БГ