25 години от създаването си отбелязва тази година Астрономическият център в Шумен. По повод годишнината си утре центърът ще е домакин на научна конференция, а за началото на учебната година в Шуменския университет подготвя изложба с фотоси, заснети от телескопите на центъра.

Това каза днес на пресконференция проф. д-р Драгомир Марчев - директор на Астрономическия център.

„Можем да се похвалим, че постоянно се развиваме след юли 1999 г., когато бе открита първата база на Астрономическия център в корпус 3 на Шуменския университет. Освен нея вече имаме и добре оборудваната обсерватория на Шуменското плато. За тези 25 г. имаме постижения ще покажем това на нашите гости утре по време на XVII годишна конференция на Съюза на астрономите в България“, заяви проф. Марчев.

Научният форум ще бъде открит в 13,50 часа в зала 217 на Ректората. Очаква се по време на конференцията да бъдат представени над 50 доклада.

За 25-годишнината се подготвя изложба от фотоси, заснети с телескопите, с които разполага Астрономическия център. По думите на проф. Марчев тя ще бъде представена в началото на новата учебна година в ШУ.

„Астрономическият център от декември м.г. отново е научноизследователско звено към университета. Ремонтирана е базата на центъра в корпус 3. Предстои на 3-метровия купол, който бе свален от обсерваторията на платото, да се монтира 40 см телескоп по проект Артемида, с който ще се наблюдава космическия боклук“, каза още Марчев и добави, че по проект РАЦИО в обсерваторията на Шуменското плато са вложени 860 хил. лв.

ШУМ.БГ