Река Делейна във Видинско наводни едноименното село, след като излезе от корито си. Във вода с ниво над един метър плувнаха приземни етажи и дворове на къщи.

Речното ниво се е покачило рязко още през нощта, а придошлите води са залели поне десет къщи, съобщава БНТ. Няма пострадали хора, но има удавени домашни животни и птици от личните стопанства.

Щетите са основно в градините и в приземните етажи. Като причина за наводнението проливните дъждове, които се изляха над страната в сряда.

Към момента нивото на реката вече е спаднало в нормални граници, а в село Делейна комисия от общинската служба по социално подпомагане в Брегово, съобщи кметът на общината Илия Бърсанов. 

"Само около десетина къщи са наводнени. Няма пострадали хора, само имуществени вреди. Социалните правят опис на щетите. Пожарната отводняват наводнените жилища.", каза кметът пред БНР.

Хората от селото не помнят реката да е била толкова пълноводна.

"От два часа през нощта... Три метра е била... Тук събори всичко, лятното заведение, където беше, е съборено... Аз съм на 78 години, такава вода не е имало... Това всичко е от дъжда.", разказаха жители на селото.

Още в началото на бедствието хората са се преместили на горните етажи в къщите и това ги е спасило от трагични инциденти. Три екипа на видинската пожарна служба са съдействали за прекъсване на електричеството и преместване на вещи от наводнените части на имотите, допълва БНТ. И в момента продължава отводняването на мазета и дворове. Социалната мрежа изобилства от снимки на наводнени улици и в самия Видин. 

Дир.бг