Айк Мнацаканян стана третият български борец с квота за Олимпийските игри в Париж, след като националът в категория до 77 кг класически стил спечели три драматични победи на последния квалификационен турнир в Истанбул, Турция. Той последва Семьон Новиков на 87 кг и Биляна Дудова на 62 кг жени, които спечелиха квотите съответно на световните финали през септември и на първия квалификационен турнир през миналия месец.

Мнацаканян започна с победа с 3:1 срещу испанеца Маркос Санчес-Силва, след което се изправи срещу унгареца Золтан Левай. Българинът и световният вицешампион си размениха по една точка на старта, а в последствие Мнацаканян записа още една и спечели с 2:1.

На четвъртфиналите Мнацаканян се изправи срещу Паулиус Галкинас. Българският национал удържа атаката на литовеца от партер в първата част и я завърши с точка пасив, а във втората изравни за 1:1, но също не успя да пренесе съперника. Мнацаканян обаче взе предимство по критерий и го задържа до края за класиране на полуфиналите - в случая директна схватка за олимпийска квота.

Досущ като до този момент в турнира, Мнацаканян остана непоклатим на партер и в срещата с Лю Рюи. Китаецът се оттегли на почивка с точка преднина и българският национал получи правото да атакува втори, което изравни резултата при 1:1. Мнацаканян отново поведе по критерий и отново запази преднината си с последна точка, печелейки третата олимпийска квота за българската борба.

Абу-Муслим Амаев загуби на старта при 67-килограмовите след драматична схватка с действащия и петкратен шампион на Африка - Мохамед Елсайед от Египет. Българският национал отстъпи с 2:5 в първата част, а 40 секунди след началото на втората върна две точки. Елсайед обаче взе нови четири бързо след това и поведе с 9:4. Египтянинът започна да играе пасивно и Амаев се доближи на 8:9 минута преди края, но така и не успя да вземе още точки.

На осминафиналите Елсайед се изправи срещу Валентин Петич от Молдова и загуби с 1:4.

На 97 кг Калоян Иванов отстъпи на азиатския шампион от 2019 и полуфиналист на регионалните квалификации Узур Джузупбеков (Киргизстан) с 1:3. В последствие съперникът на българина загуби с 0:2 от финалндеца Арви Саволайнен.

Недялко Петров също приключи с участието си в турнира в Истанбул, след като в началото на деня отстъпи с 0:8 срещу Юстас Петравичюс. Литовецът записа още една победа до четвъртфиналите, където обаче отстъпи по критерий последна точка на румънеца Разван Арнаут.

От трибуните в Истанбул схватките изгледа членът на управителния съвет на Българската федерация по борба Гриша Ганчев в компанията на двукратния олимпийски шампион Армен Назарян, на трикратния европейски вицешампион Али Моллов, както и на Методи Пенев, президент на клуба по борба на ЦСКА, съобщиха от централата.

Дир.бг