Френско изследване поднася изненадващи резултати. Напитки в стъкло са до 50 пъти по-замърсени с микропластмаса от обикновена бутилка.
Прозрачна, блестяща, с презумпция за качество и натуралност. Все повече хора се стремят да заменят любимите си напитки в пластмасови бутилки със стъклени алтернативи – вярвайки, че правят по-добър избор за здравето си. Гарантира ли обаче стъклената бутилка девствена чистота? Ново френско проучване (Iseline Chaïb et al, Microplastic contaminations in a set of beverages sold in France, Journal of Food Composition and Analysis (2025). DOI: 10.1016/j.jfca.2025.107719) хвърля сериозна сянка върху тази представа. Опаковката, възприемана като най-"чиста“ – стъклото – замърсява водата, чая, лимонадата, бирата и дори виното в пъти повече с невидими частици микропластмаса.
Макар все още да няма преки доказателства, че разпространението на микропластмаса е вредно за човешкото здраве, все повече изследвания се насочват към измерването и анализа ѝ, тъй като ежедневната консумация поставя въпроси за дългосрочния ефект върху организма.
Изследването, публикувано по-рано тази година от френската Агенция за безопасност на храните ANSES, подлага на анализ различни напитки – вода (минерална и изворна), чай, кола, лимонада, бира и вино, бутилирани по най-разнообразен начин: в пластмасови и стъклени бутилки, кенове, картонени кутии и дори в пластмасови пликчета с дозатор. А крайната цел е да се установи дали и как опаковката влияе на чистотата на съдържанието.
Резултатите са наистина изненадващи. Оказва се, че във всички изследвани проби има наличие на микропластмаса. Нито една напитка не е съвсем "чиста“. А най-замърсени са не други, а именно напитките в… стъклени бутилки. Причината не е в самото стъкло, а в металните капачки с боя и покрития, които се ронят и безпрепятствено проникват в течността. Тези частици, които попадат в организма при консумация, са микроскопични (30–500 μm) и невидими за окото.
Изследователите се натъкват на средно около 100 микропластмасови частици на литър в стъклени бутилки от безалкохолни напитки, лимонада, студен чай и бира. Това е от 5 до 50 пъти по-високо от нивото, установено в пластмасови бутилки или метални кутии. Бутилираните води в PET опакова са с най-ниско съдържание - средно 3 частици на литър, лимонадите и бирата – съответно 45 и 83 частици, а виното остава на второ място по "чистота“ – с около 8 частици.
Агенция „Фокус“/Дарик

Коментари
Анонимен
Нашите търговци на напитки при разнос не ги покриват пече ги цял ден слънцето, отделно и в склада водата им е най-отпред да се пече, което кара много химихали от пластмасата да мигрират към течността,
Анонимен
Разбирам, че трабва да запълвате със съдържание, но преди за разпространявате подобни "гръмки" открития, поне се замислете за достоверността на информацията. Да, в статията е споменато бегло, че пластмасата идва от капачката, а естествено не от стъклото, но цялото внушение е силно подвеждащо, въппосното проучване е изключително противоречиво.
Анонимен
Надали е случайно, колега. Просто прикрита антикампания срещу стъклопроизводителите.
Анонимен
Другото подвеждащо в заглавието е че създава погрешна представата че обикновените бутилки са пластмасови, а не стъклени
Анонимен
По тази логика излиза, че поколенията, живели преди въвеждането на пластмасови бутилки масово са се консумирали до 50 пъти повече микропластмаса. Невероятно е как въобще са оживели, нали?
Храбрият с бялата риза
Щом е френско проучването не му вярвам,от дядо знам че нищо добро нее дошло от запада !!!
ШУМ.БГ
Този коментар бе изтрит заради неспазване на Правилата