Проверка на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) е констатирала превишено съдържание на сол в част от хляба и хлебните изделия, продавани на територията на Шумен. Информацията беше публикувана днес в сайта на Прокуратурата на Република България. Проверката е била извършена в периода от 23 март до 24 април, на територията на цялата страна. „Не можем да разкрием името на фирмата-производител и да петним името й. Подробности сме дали на министерството си“, каза за ШУМ.БГ директорът на РИОКОЗ-Шумен д-р Живко Железов. Той предположи, че завишено количество сол е имало само в една партида и проблемът е бил изчистен. В Шуменско са проверени 44 обекта за производство на хляб и хлебни изделия, съобщиха от РИОКОЗ. 24 от 29-те взети проби от суровини и готова продукция се оказаха с отклонения, допълниха оттам. Материалната база на обектите в малките населени места е стара, трудно поддържаща се и изскваща ежегодно саниране, информираха още от инспекцията. За констатирани такива нарушения са издадени 9 предписания и една заповед за спиране разноса на хляб. В един търговски обект е заловен служител без лична здравна книжка. По време на проверките са издадени общо 24 предписания, 3 заповеди и са съставени 13 акта. ШУМ.БГ