През миналата година реколтата от винените лозя в Шуменско е 2791 тона, което е 3,4 пъти по-малко от произведеното преди 10 години. През 1999-та областта е дала 9497 тона грозде, съобщиха от Териториалното статистическо бюро (ТСБ). Според експерти, основните причини за сегашното състояние на лозарството у нас са свързани голямата разпокъсаност на земеделските земи и начина на стопанисване на лозовите насаждения, некачествената агротехника, неспазване на технологиите за отглеждане на лозите, както и проблеми с напояването. „В шуменско преди десет години плододаващите лозя, засети с винени сортове, са над 5144 хектара. Миналата година те са около 1049 хектара – близо 5 пъти по-малко. Над 72 на сто от тях са в община Велики Преслав, която от десетилетия е водеща в региона“, казаха от ТСБ. Въпреки спада на производството, положителен е фактът, че през 2008-ма добивите на винено грозде от хектар в Североизточна България (областите Шумен, Варна, Търговище и Добрич) са най-високите в страната - 5920 кг. от хектар, при 4390 кг. средно за страната. Като цяло, производството е само 7 на сто от общото за България и възлиза на 25961 тона. ШУМ.БГ