Параскова: Трябва да има минимални задължителни стандарти за основните храни
Трябва да има минимални стандарти на качеството или стандарт за идентичност за всички храни, които се консумират ежедневно от българина – хляб, сирене, мляко, пресните плодове и зеленчуци, лютеница, кетчуп, пресните колбаси, заяви ст.н.с Павлина Параскова, изпълнителен директор на Пловдивския института по консервна промишленост към Селскостопанската академия, предаде репортер на БГНЕС.
Според нея тези стандарти трябва да бъдат задължителни и да бъдат достъпни за българското население като цена. Това, обаче, не е БДС, а минимален стандарт и ако неговите изисквания не се покрият от производителите, те да не могат да предлагат продукцията си. От института биха искали и да се включат в подготовката на тези стандарти. С така направения български стандарт може да се получи заквасено кисело мляко в домашни условия, смята Параскова. Тя изтъкна, че има огромен внос на закваски за кисело мляко, които силно конкурират като цена българските закваски. Според директора на института хората са готови да купуват лютеница на цена около и над 10 лева за килограм, стига тя да покрива основните изисквания. Тя коментира и, че не може един килограм кренвирши да струва 6-7 лева, защото това е цената на килограм свински врат от чисто месо. /БГНЕС
Коментари
Добави коментар