Консумирането на голямо количество грейпфрут може да предизвика рак на гърдата, показват изследванията на американски учени от университетите на Южна Каролина и Хаваите. В проучването са участвали 50 000 жени в периода след настъпване на менопауза. Резултатите са показали, че при жените, които изяждат по повече от половин грейпфрут на ден, рискът да заболеят от рак на гърдата е с 30% по-голям, отколкото при тези, които въобще не хапват от цитрусовия плод. Проблемът се състои в това, че грейпфрутът повишава нивото на естроген в кръвта. Този хормон е способен да увеличи рязко скоростта на развитие на злокачествени образования в млечните жлези. Това е първият популярен хранителен продукт, за който учените установяват неблагоприятни показатели. Едновременно с това подчертават, че тази теория се нуждае от по-детайлни изследвания, за да бъде потвърдена. Досегашните изследвания са обхванали консумацията на плода, но не и на сок от грейпфрут. Рак на гърдата е диагнозата, която получават 30% от жените, развиващи злокачествени образования. Употребата на алкохол и наднорменото тегло са фактори, за които е установено, че биха спомогнали поставянето на подобна диагноза. Въпреки настоящето откритие, д-р Джоан Лан от Британската фондация по хранене заявява, че са известни редица диети, състоящи се от плодове и зеленчуци, които са популярни като намаляващи риска от някои сърдечни и ракови заболявания.