Договор за дарение подписа днес председателят на Надзорния съвет на „Алкомет“ Фикрет Индже с кмета на община Шумен Красимир Костов за реализация на дарителски проект на фирмата за Дома за деца с умствена изостаналост “Калинка”, с.Васил Друмев.

„Алкомет“ ще дари 100 000 лв. до 2014 година и ще осъществи към 500 мероприятия. По проекта фирмата работи повече от една година като стратегията й е да се насочи към социални дългогодишни проекти със сериозна полза в социалната област.

“Радвам се, че днес сме при вас по изключително приятен повод. Така, както досега „Алкомет“ отново показа традиция и морал в бизнеса и в това да помага на града да решава проблемите си“, каза кметът Костов. Той увери, че този дарителски акт насочен към Дом „Калинка“ е навременен и правилно насочен.„Ние също помагаме, но не ни стигат силите, правихме опити и да кандидатстваме с проекти, но дарението, което правите, мащабът му е много добър за града в социален аспект“, добави кметът.

„Чувствам се шуменец и от дълго време живея тук. Тук е и „Алкомет“ и аз и всички, които работим във фирмата изпитваме социална отговорност към града. За нас е чест да помагаме на деца и хора в неравностойно положение. Децата от Дома са нашите деца, колкото по-добре се чувстват те, толкова по-добре ще се чувстваме и ние“, каза Фикрет Индже в отговор на думите на кмета.

Целта на дарителите е Дома да придобие европейски вид като Център за деца с увреждания и да се помага на приемните семейства и на общината да осъществи даржавната реформа, насочена към деинституционализация и децентрализация на социалните услуги. Припомняме, че политиката е насочена към извеждане на децата от Дома, настаняването им в семейства или извеждане на децата в „Защитени жилища”, в които водят самостоятелен живот, подпомогнати от специалисти, както и там да се открие от началото на идната година Дневен център за деца с увреждания със седмична грижа.

При подписване на договора за дарение присъства и директорът на Дом „Калинка“ Милена Събева, която увери и двете страни, че персоналът в Дома работи всеотдайно в интерес на децата.

Кметът Костов напомни за даренията направени от „Алкомет“ през тази годината и отбеляза, че през последните три години фирмата годишно подпомага дейности в общината в размер на 200-250 000 лв. Днес стана ясно още, че „Алкомет“ се включва и в Коледната украса и в изграждането на детска новогодишна площадка пред театъра.

ШУМ.БГ