Търпението е ключът за приготвянето на идеалния чай
Приготвянето на идеалната чаша чай включва една тайна съставка - търпението, показва британско изследване.
Учени установили, че ключът за най-добрия вкус на чая е оставянето му да престои шест минути преди да го изпием. Това му позволява да се охлади до 60 градуса по Целзий, която е оптималната температура за запазване на аромата. Но ако чаят престои повече от 17 минути и 30 секунди, вече няма да е добър за пиене. Учените от университета "Нортумбрия" в Нюкясъл отделили 180 часа за изследването, а доброволци изпили 285 чаши чай в лабораторията, докато се стигне до уравнението за идеалната чаша чай. Те стигнали до извода, че най-добрият метод е пакетчето чай да се залее с вряла вода в кана и да се остави така две минути. След това пакетчето се маха и се прибавя мляко. Чаят се оставя шест минути, за да достигне оптималната температура от 60 градуса по Целзий. Ако той престои повече време, температурата пада под 45 градуса по Целзий и ароматът му се губи. Така приготвянето на идеалната чаша чай включва пет стъпки: 1. Залейте пакетчето с чай с 200 милилитра вряла вода в кана, 2. Оставете пакетчето две минути, 3. Извадете пакетчето, 4. Прибавете 10 милилитра мляко, 5. Почакайте шест минути преди консумация, докато чаят в чашата достигне оптималната температура от 60 градуса по Целзий. /БГНЕС
460
0
asdf
PGRpdiBjbGFzcz0iYWRzLXpvbmUiIGlkPSJhZHMtem9uZS16b25lMm5kcGFyYWdyYXBoIiAgCiAgICAgCiAgICAgCj4KICAgIAogICAgICAgIAogICAgICAgIAogICAgCjwvZGl2Pg==
Коментари
Добави коментар