Инспектори от Регионалната агенция по безопасност на храните са бракували при проверка в шуменски ресторант 46 кг храни от животински произход, съобщиха от агенцията. Ресторантът е предлагал негодна за консумация храна от животински произход, за което е съставен акт от 1000 лв., а 46 кг са били бракуваните храни. Директорът на агенцията д-р Катя Димитрова, която отказа да назове името на ресторанта, увери че инспекторите са предприели необходимите мерки, за да се предотврати тази практика. При проверките през изминалата седмица е затворен и хранителен блок на целодневна детска градина в областта, заради неизпълнение на предписание, дадено при предишна проверка. Инспекторите констатирали, че в ЦДГ не са отстранени нередностите в кухненския блок – корозирало оборудване, изронени стени, фаянсови плочки, неравности по пода. Според тях след затварянето на обекта веднага са взети мерки и в момента се извършва ремонт по изпълнение на старото предписание. Направените през седмицата проверки в търговската мрежа и хранителни обекти са 96, при които са съставени 6 акта и 18 предписания за нерегламентирана продажба на зеленчуци, нередовни здравни книжки, неправилно съхранение на стоката и др. ШУМ.БГ