Два от основните въпроси на шуменци, поставени днес в приемния ден на кмета Красимир Костов са били свързани с наболели проблеми по благоустрояването на  кварталите „Еверест” и „Б. Българанов”, съобщиха от общинския пресцентър.

Представителят на гражданите от „Еверест” е заявил, че има изготвена подписка с искания на жителите на квартала за изграждане на тротоар по северната част на ул. „Северна”. Липсата на осветление, разбитите детски площадки, свободно пуснатите коне и други домашни животни, наличието на бездомни кучета, изхвърлени от централната градска зона в квартала са били  част от проблемите на хората, поставени пред кмета.

За отговор на тези проблеми Красимир Костов е поканил своя заместник Иван Йонков, който обяснил, че благоустрояването на квартала е включено в разработвания в момента нов проект на община Шумен, акцентиращ върху благоустрояването на кварталите. Представителят на живеещите в квартала е изразил готовност хората да подпомогнат общината в усилията й по опазване на новоизградените обекти, след реализацията на проекта и е подчертал, че вече има създаден Инициативен комитет, който да поддържа връзка с административните власти.  Кметът от своя страна пък е разпоредил на Инспектората да извършват системни проверки във връзка с отглеждането и свободното придвижване на домашни животни в квартала.

Проблеми с липсата на тротоари, улично осветление и незаконно сметище на строителни материали са поставили пред кмета и живеещи на улиците „Бели Лом” и „Искър”. За сметището ще бъде извършена незабавна проверка е обещал Костов, а за двете улици е уверил, че са включени в програмата за рехабилитация с остатъка от средства от облигационния заем и ще бъдат частичното преасфалтирани идната пролет.

В приемния ден е било поставено и искане, подкрепено с 500 подписа  да бъде премахнат знак „В27”, забраняващ спирането и паркирането в района между улиците „Хан Аспарух” и „Ал. Константинов”, на което експертът по организация на движението Владимир Събев е обяснил на жалбоподателите, че законът не позволява паркирането в тази отсечка.
ШУМ.БГ