Вече от 10 години всяка нечетна година в италианския град Бра се провежда световно изложение на сиренето. Акцент в тазгодишното издание на Фестивала на сиренете в Бра бе участието на България, която се представя за първи път. Българските продукти се радваха на небивал интерес от страна на посетителите, които тази година надминаха 150 000 души за 4 дни, предаде БГНЕС. 50-хилядният град едва побра желаещите да опитат странни и редки сирена заедно със селекция от над 1500 вида вина с различен произход. Българските продукти бяха едни от най-интересните и харесвани от посетителите на изложението. Участвалите в изложението българи представиха свои усъвършенствани технологично продукти, създадени на базата на традиционни млечни продукти от различни краища на страната. Валери Нешов, Иван Кютукчиев, Надежда Кютукчиева и Димитър Димитров представиха в тазгодишното издание на Фестивала на Сиренето: Зелено сирене от с. Черни Вит. Това е уникален български продукт от групата на плесенните сирена, произвеждан традиционно в района на Тетевен. Според експертите това е единственият продукт от тази група, регистриран на Балканският полуостров. Млечни продукти от каракачански овце Продуктите са произведени от малка ферма в Южен Пирин в района на с. Влахи. В нея се развъжда и опазва стадо от каракачански овце, а продуктите, които се произвеждат са бяло саламурено сирене, кашкавал, мяхово сирене, кисело мляко. Родопското бито сирене от с. Смилян Родопското бито сирене, произвеждано предимно от краве и по-малко от овче мляко е традиционен продукт, произвеждан от векове. В наши дни то се произвежда от мандра Родопа-Милк в с. Смилян и представлява интерес както за посетителите на мандрата, така и за елитни ресторанти. Крокмач от с. Ракита Крокмачът е почти забравен уникален по своите вкусови качества традиционен продукт, произвеждан от овче мляко в с. Ракита. Той се характеризира с течна консистенция и е подходящ за директна консумация или за овкусяване на свежи салати. Произвежда се само от семейството на Валери Нешов в с. Ракита. По време на тазгодишното изложение в Бра освен екзотичните сирена, някои от които могат да се опитат само там, се проведе и дегустация и търг на вина над 1500 вида бели, червени вина и розета, чието разнообразие можеше да се сравни само с това на представените сирена. Организатор на българското участие на Фестивала на сиренето в Бра е международната неправителствена организация Slow Food. Тя е създадена през 1989 г. като контрапункт на т.нар. fast food и прекалено прекалено забързания ритъм на живот, който не позволява на хората да се хранят здравословно. Slow food вече има повече от 85 000 членове от над 130 страни и национални офиси в Италия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция, и Япония. Една от целите на организацията е залегнала в т. нар. програма "Съкровищница на вкусове". Чрез нея се събират и пазят отлични гастрономически произведения, които са застрашени от изчезване поради съвременните производствени стандарти, правилата за широко мащабна реализация на продукцията, както и увреждането на околната среда.