Съдебно дело срещу община Шумен за обезщетение в размер на над 1,7 млн. лв. завежда екс собственикът на „Фабулис“ Николай Николов. Това е сумата за направените от него подобрения и ремонти около Летния театър. Николов иска и натрупаните лихви, които са близо 100 хил.лв.

"Естествено е да си търся правата чрез съда, защото аз съм ощетения. Въздържам се от подробен коментар на този етап, но в момента работим с адвокати и специалисти“, каза за ШУМ.БГ Николов. Той изтъкна, че досега винаги е имал волята за разговори с ръководството на общинската администрация и с общинските съветници. „Отправял съм и конкретни предложения до тях, за да не се стигне до това състояние“, добави Николов.

Припомняме, че през юни и юли м.г. община Шумен организира два търга за продажбата на комплекса, но на тях не се яви нито един купувач. Цената, определена от кметството, бе 2,3 млн.лв. Преди това на сесия Общинският съвет реши при евентуална продажба да се заделят 500 хил.лв за покриване на задължения към бившия собственик. Същевременно в края на миналата година “Вариант 6” АД заведе частичен иск за обезщетение от 26 хил.лв и го спечели на всички инстанции. Николов тогава не съди за цялата претендирана сума, заради големия депозит, който се оставя като процент от размера на иска.   

Самото разваляне на договора за концесия пък стана през 2010-та, като причина тогава бе изтъкнато системно неизпълнение на договора. Кметът имаше идея да даде „Фабулис“ за стопанисване и управление на Общинското предприятие по туризъм „Мадарски конник”, но това също не стана. 

Днес зам.-кметът по стопанските въпроси на Шумен Митко Киров коментира за ШУМ.БГ, че общината е готова да се съди, но подчерта, че в последната година не е получавано предложение от Николай Николов. „Ако иска да разговаряме, да заповяда“, каза Киров. Той обясни обаче, че кметството няма заделени пари да покрива обезщетения.

ШУМ.БГ