Обединение „Рестбилд“, в което влизат шуменската фирма „Билдинг-строй Експрес“ ЕООД и софийската „Реставрация“ ЕАД, ще извърши консервационните и реставрационни дейности на Шуменската крепост, Възрожденската улица в града и НИАР „Мадара“. Това стана ясно днес при отварянето на ценовите оферти по трите лота на европроекта „Оттука започва България“, спечелен от община Шумен преди близо две години.

Припомняме, че Обединение "Рестбилд", наскоро получи и обществената поръчка ”Консервационни и реставрационни работи на Владетелска базилика и Дворцова църква в ИАР ”Велики Преслав" на стойност 1,6 млн.лв. без ДДС.

В шуменския конкурс участваха три обединения – „Еврострой“ /“Крис груп“ ЕООД и „ВТ Инженеринг“/, „Шумненци“ /"Екса“ ЕАД/ и „Рестбилд“. Общинската комисия по избора днес обяви, че след прегледа на техническите показатели отстранява „Еврострой“. Обединението не представило данни да е изпълнявало подобен проект през последните 5 години, както и че отговорникът по качеството и експертът по реставрации нямали доказан опит и стаж.

„Шумненци“ бяха отстранени в два от трите лота, поради това, че не са представили сертификат за качеството на материалите, които ще използват, и за това, че също не е представило доказателство за изпълнение на културно-исторически обекти. Отворена бе ценовата им оферта за Шуменската крепост, където фирмата е предложила 1,117 хил.лв без ДДС.

Комисията констатира, че напълно изрядна е само офертата на „Рестбилд“. Обединението е дало цена 310 хил.лв за позиция НИАР „Мадара“, 1,148 млн.лв за Шуменската крепост и 486 хил.лв за Възрожденската улица на Шумен.
Така под въпрос остана само лота за Шуменската крепост, но въпреки малко по-високата  предложена цена вероятно работата ще бъде дадена на „Билдинг-строй Експрес“ и софийската „Реставрация“, тъй като те получиха повече точки по технически показатели, а в заданието си общинските специалисти са заложили те да са с 60% тежест срещу 40% за цената.  

От комисията обясниха, че до 10 дни ще са готови с окончателните резултати от конкурса.

В Шуменската крепост се предвижда музейната експозиция да бъде пребазирана и да бъде изграден посетителски център, ще се направи автоматична поливна система, както и консервация и реставрация на крепостни стени в северозападния сектор. Във Възрожденския комплекс ще се направи цялостна реставрация на пет къщи-паметници на културата и пълно реновиране на улица „Цар Освободител” в отсечката между площадите „Оборище” и „Възраждане”. В НИАР Мадара пък се предвижда премахване на скелето пред конника,  социализация на подхода към крепостта на Мадарското плато, почистване и създаване на туристически маршрути.

Проектът първоначално бе на стойност 3,2 млн.лв, но от него отпадна комплекс „Създатели на българската държава”, където трябваше да се изгради художествено осветление по подхода и стъпалата, да се ремонтира водната каскада, и да се реконструира панорамната тераса за наблюдение северно от паметника.

ШУМ.БГ