Токио е най-вкусният град в света за девета поредна година с най-много ресторанти, включени в елитния кулинарен гид на марката гуми "Мишлен", съобщава "Ройтерс".

Броят на ресторантите в Токио е огромен, разнообразието в менюто - също, което превръща японската столица в изключителна гастрономическа дестинация, пишат "Мишлен" в своето изявление.

Тринайсет, с един повече от миналата година, получиха максималните три звезди, въпреки че общият брой на класираните пада от 267 на 217. За сметка на това разнообразието се увеличава в посока по-простичките ястия и по-евтини заведения.

"Цута", ресторант, който сервира традиционната японска супа с фиде рамен, за пръв път попадна в пътеводителя. Сред новодошлите в кулинарната зала на славата са кърито в японски стил и гьоза, местната вариация на кнедли.

Сред по-необикновените предложения в класацията са заведение, което сервира тип издуваща се риба, която е отровна, ако не бъде приготвена правилно, както и суши ресторант, чийто главен готвач е почти на 90 години.

Кулинарният пътеводител на "Мишлен" се появява в зората на автомобилизма, още през 1900 г., а системата за оценяване е въведена през 20-те години на миналия век.  

Ресторантите отличници с по три звезди от новото издание, което ще се появи на пазара в петък, са Ishikawa, Esaki, Kandа, Quintessence, Kohaku, Saito, Joel Robuchon, Sukiyabashi Jiro Honten, Makimura, Yamadaya, Yukimura, Yoshitake и Ryugin.

dnevnik.bg