Този сайт използва бисквитки

Добре
Понеделник, 27 Март 2017
 

 
По-малко тютюн в Шуменско тази година

С около 300 тона по-малко се очаква да бъде добивът от тютюн в област Шумен тази година. Това каза за ШУМ.БГ председателят на Българската асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.

Той посочи, че се очаква реколтата от сорта Каба кулак, който се отглежда в общините Каолиново, Венец, Никола Козлево и Хитрино, да бъде 700 – 800 тона, или с около 30 % по-малко от миналата година. Към момента вече са прибрани около 400 тона.

Причините за по-малко произведения тютюн, според Филев, са няколко. Едната от тях е сушата тази година, а друга - че една част от фермерите, които са произвеждали тютюн до сега, вече не отглеждат културата.

“Една част от производителите са се отказали да отглеждат тютюн и са се ориентирали към други култури. Имам данни, че тютюнопроизводители от Пристое и Загориче вече са билкопроизводители. Причината е в националните доплащания за тютюн по схема, необвързана с производството”, обясни Филев.

Той допълни, че някои от тютюнопроизводителите пък са се отказали от тютюна заради проблемите с фирми, които изкупуват продукцията. Част от тях все още дължат суми за реколтата от 2015 г.

Най-голям проблем създали гръцката фирма “Михайлидис” и българската “Пламен Пенков” ЕООД. И докато гръцката фирма вече е започнала разплащания след шест месеца забавяне, то нашенската все още не е платила и стотинка.

“Има неразплатени задължения за 140 хил. лв. към стопани от Североизточна България. При нас са постъпили данни, че има производители от Ясенково и Тодор Икономово в Шуменска област, които все още очакват разплащания”, каза Филев, но добави, че не разполага с точни цифри.

ШУМ.БГ

15.08.2016 17:20   3   696
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #494071 Въздухарски 16.08.2016 09:04

Доживях да прочета най накрая една хубава новина в този сайт. Най-после ще дишам чист въздух. Комшиите ме отровиха с цигарен дим, не мога да си отворя прозореца , да вляза в банята или да изляза на терасата, само цигари-ужас и диви селяни режейки дърва..

Менение #494079 Turito 16.08.2016 10:15 От мобилната верия

до година осте по малко сте е

*Този коментар беше автоматично транслитериран от системата.
Менение #494663 Анонимен 21.08.2016 08:49 От мобилната верия

Една кутия цигари струва 5лв и съдържа 20 гр.тютюн

Те дават 5 лв за кило как няма да се отказват хората

Добави коментар
Предишна страница 1 Следваща страница
 ремонтни дейности
Боядисване на всякакъв вид фасади,апартаменти и входове.Коминочистач почиства...
 
златист и сребърен зебрайт
Продавам две петлета златист и сребърен зебрайт на 10 месеца
 
продавам голям сребърен виандот
Продавам голям сребърен виандот-заявка за пилета и оплодени яйца от него
 
почистване на тавански помещения от тор на гълъби
Почистване на тавански помещения от тор на гълъби,обезпаразитяване от...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама