От кафява, през златиста до силно алкохолна, произведена в манастири - белгийската бира е почитана в цял свят и сега страната иска ЮНЕСКО да регистрира всичко около производството и потреблението като достойно за защита културно наследство на човечеството, съобщава Ройтерс.

Според властите културата на бирата е достойна за защита, защото създава обединяваща идентичност в страна с 3 официални езика. В Белгия има почти 200 пивоварни, създаващи около 1500 различни бири. В страната има близо 30 музея на бирата и множество храни, които се приготвят с бира, твърди Асоциацията на белгийските производители на бира, която подготви кандидастването пред ЮНЕСКО.

Кандидастването пред ЮНЕСКО за включване в списъка на световното културно наследство идва от германски говорещият район на страната. В мотивите за кандидастване се казва, че пивоварството подобрява благосъстоянието на белгийския народ. Това става, като производството на бира стимулира икономиката, развива локални продукти и подсилва обществените връзки.
Заседанието на комисията на ЮНЕСКО е тази седмица в Адис Абеба. На него ще се реши дали белгийската "култура на бирата" ще бъде приета за защита в конкуренция с 36 други дейности като индийската йога и кукления театър в Чехия и Словакия. Признанието на организацията от структурите на ООН вече получиха испанското фламенко, китайският фестивал с лодки-дракони, арабското кафе и гайдите в Словакия.

Белгийската бира има добри шансове, след като специална комисия, анализирала молбите, препоръча да бъде одобрено искането. Белгия има вече 12 практики в списъка, включително карнавалът в град Алст и ловът на скариди с коне. Включването в списъка на ЮНЕСКО задължава държавата да отделя усилия и средства за съхраняване на традицията, с която се сравняват мнозина производители на бира по света.

Списъкът за нематериалното културно наследство бе създаден през 2008 г., за да включи традиционни празници, ритуали и културни практики от цял свят. За да бъде обсъдено включването на определена традиция в списъка, тя трябва да е била предавана поколения наред и да създава у участващите в нея чувство за идентичност.

Дневник