Този сайт използва бисквитки

Добре
Сряда, 29 Март 2017
 

 
Обстановката в Хитрино се усложни, газ изтича от цистерни

Обстановката в Хитрино през изминалата нощ се усложни. От 2 цистерни изтича газ. Това съобщиха на импровизиран брифинг пред кризисния щаб в Хитрино министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов.

„Работата по обезвреждането на цистерните е започнала. Има известно усложняване на обстановката, изтичане на газ от две цистерни. Това налага да обмисляме решенията по-внимателно. Призоваваме за търпение и спокойствие.

Най-важното в момента е да се справим без рискове със ситуацията. Времето, в което ще работим ще е по-дълго. Призоваваме никой да не се връща в селото“, каза министър Бъчварова.

Главният секретар Георги Костов определи ситуацията като “обострена в сравнение със снощи”.

“Снощи имаше теч от една от цистерните, имаше и контролиран факел, който колегите от Пожарна безопасност поддържаха, за да няма обгазяване на населеното място. Температурите паднаха и този факел загасна. Сега, с повишаване на температурите, предстои населеното място да бъде обгазено. Затова преценката вчера да бъде евакуирано цялото село беше правилна. На място са най-добрите специалисти, с които разполага МВР и външни газови специалисти, които са доброволци. Те рискуват живота си в момента. Нека да ги оставим да вземат едно добро, професионално решение", каза Костов и добави, че на място има достатъчно на брой служители на пожарната и на полицията.

Той призова да не се правят опити за влизане в селото, тъй като е много опасно.
“Регистрирахме опит за пробив на блокадата тази сутрин. Знаем, че в къщите има животни, но призоваваме жителите на Хитрино да не влизат в селото. Ще намерим начин да нахраним животните на хората. Нека те не се опитват да пробият блокадата. Там има действително бедствие. Имаме 12 цистерни – 9 с полипропилен, другите с пропан-бутан”, каза Костов.

Припомняме, че вчера сутринта на гарата в Хитрино избухна ЖП цистерна с пропан-бутан. Седем загинаха, а 29 бяха ранени. Жителите на селото бяха евакуирани, а край него бе изграден кризисен център.

ШУМ.БГ

11.12.2016 09:55   61   18646
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #506788 Петър 11.12.2016 10:36

Трябва да се забрани преминаването на камиони и влакове с опасни товари през населени места, това е безумие и престъпление спрямо жителите до ж.п линия. Как е възможно до дома ти да преминават товари с пропан бутан, радиоактивни м-ли, взривни материали, динамит, военни боеприпаси. Как е възможно това безумие. Хората да живеят до бомби. Трябва да се промени маршрута, ако не е възможно трябва да се евакуира населението докато преминава такъв опасен транспорт.

Менение #506789 Ахмед 11.12.2016 10:47

На времето е строена гара Хитрино в последствие са застроени тези къщи

Менение #506790 shum.bg 11.12.2016 10:51
Този коментар бе изтрит заради неспазване на Правилата
Менение #506791 ДО ШУМ.БГ 11.12.2016 10:51

КЪДЕ Е КМЕТА НА ХИТРИНО В ТОЗИ МОМЕНТ,

КЪДЕ Е ОБЛАСТНИЯ КООРДИНАТОР НА ГЕРБ - ГЕНЕРАЛ

ЛЮБО, И ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ДА СЕ ОБГАЗИ ГРАД ШУМЕН.

КАКВО РАЗБИРА ЕДНА СОЦИОЛОЖКА ОТ ЕКОКАТАСТРОФА.

Менение #506792 МАЙКА 11.12.2016 10:54

ПИТАМЕ КМЕТА НА ГР. ШУМЕН ИМА ЛИ ОПАСНОСТ ДА СЕ

ОБГАЗИ ГРАДА. И КОГА ЩЕ НИ КАЖЕ КМЕТА.

КАТО ПРИ ЧЕРНОБИЛ ЛИ.

Менение #506793 Съселянин 11.12.2016 11:03 От мобилната верия

Абе я стига сте критикували това онова. Навсякъде по света се правят такива превози с опасен товар или не. Загинаха невинни хора. В тази сиромасия и нямане хората останаха без покрив. Причината за тази трагедия може и да е човешка грешка , може и да е неизправност на съоръжението. Още всичко се изяснява. Но не правете безсмислени коментари а идете и окажете морална или финансова помощ на пострадалите невинни хора !!!

Добави коментар
Предишна страница 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
 Тристаен НС обзаведен
Тристайно мансардно жилище 91 кв.м , на четвърти етаж. Състоящо се от : две...
 
1+1 Добруджа
Жилището се намира на комуникативно място,на 7 жилищен етаж. Състои се от:...
 
Перфект Кар Шумен - Диагностика
Възможност за работа със всички контролери автоматично разпознаване...
 
4-стаен Боян Българанов
Апартаментът се състои от 4 стаи 111кв.м на 5 етаж , кухня , три големи...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама