Този сайт използва бисквитки

Добре
Четвъртък, 23 Март 2017
 

 
Източиха 5 цистерни, опасността в Хитрино остава

Рискът на мястото на инцидента спадна, но опасността остава висока. Претоварени са 5 от 12-те обърнати цистерни. Това съобщиха пред журналисти в Хитрино министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и областният управител на Шумен Донка Иванова. 

Заради инцидента в събота, при който загинаха 7 души, днес е ден на национален траур.

"29 души през цялата нощ са работили интензивно и пет от цистерните са пренатоварени, потенциалните рискове не са премахнати. Надявам се на разбиране от страна на жителите. Всичко което правим е най-напред да осигурим сигурността на хората, които работят”, каза министър Бъчварова. Тя предупреди да не се правят опити за влизане в селото, тъй като ограничителните мерки за достъп до мястото на инцидента остават и дори са по-строги.  

"Днес продължава интензивната работа по претоварване на опасните вещества, за целта ще дойдат допълнителни помпи, компресори, кранове ,включително от Румъния. Преценихме, че е по-близо от София. Силите на НКЖИ са тук, лично техният директора ги ръководи, започваме работа по премахване на контактната мрежа, която е риск за нашата работа. Докарваме чакъл, ще правим подходи, за да може крановете да имат достъп. Рискът не е намалял, напротив, цистерните, които са изправени, ще бъдат сравнително безопасно разтоварени, но тези, които са легнали и повредени изискват повече време”, каза главен комисар Николов и допълни, че организацията е по-добра сега, отколкото вчера.

Областният управител Донка Иванова, която е ръководител на Областния щаб по бедствия и аварии обясни, че вчера са раздадени еднократните парични помощи на 292 семейства от Хитрино. Днес това ще продължи. “Координираме всички доброволчески инициативи – има много предложения за събиране на дрехи, одеяла, трайна храна, за разчистване, но това е на следващ етап”, каза Иванова. Тя заяви още, че от Екоинспекцията са дали препоръка жителите на съседните села да ползват за пиене бутилирана вода.

Днес Министерски съвет ще се събере в София за извънредно заседание с една точка – Набелязване на мерки за справяне с последиците от инцидента на гара Хитрино.

От ВиК съобщиха, че днес се извършва пробонабиране от водопроводните мрежи на селата Тимарево, Добри Войников и Каменяк с цел изследване на показателите на водата, подавана за питейно-битово водоснабдяване.

Нарушено е водоподаването за с. Каменяк, като се прави организация от ВиК оператора за разполагане на 2 водоноски.

ШУМ.БГ

12.12.2016 09:22   18   6938
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #506903 Анонимен 12.12.2016 09:32

Точно сега трябва да се снима да се види как се опитват да прикрият всичко.

Менение #506904 читател 12.12.2016 09:46

Иванчо: "Много странно е като цяло, че точно и единствено Крумов се е оказал на "правилното" място, в "правилното" време при положение, че толкова екипи не са били допуснати,т.е. на него му е било осигурено безпрепятствено влизане-манипулация на общественото мнение и отклоняване в някаква посока.Не забравяйте че работи за изданията на Пеевски- БСП+ДПС.

Менение #506907 99 12.12.2016 10:05

крумчо е дребен и се муши без да го видят може и дрон да го е пуснал

Менение #506920 Гражданин 12.12.2016 11:58

Има ли някаква координация за оказване на помощ! На колко се изчисляват щетите? Защото в такива ситуации и мошениците се появяват (а в страната ни се оказаха доста-и сред политиците, и сред неполитиците(, други пък-с чужда пита,акции си преписват. Искам да помогна, но на кого да разчитам???

Менение #506921 Съвест 12.12.2016 11:58

Виктор и Ани, не задавате правилните въпроси. А правилния въпрос е защо държавата-мин. съвет и парламента са разрешили пренасяне на взривоопасни товари 1-ва степен на пожароопасност през населените места?

Менение #506928 Живот 12.12.2016 13:08

Законни ли са били къщите, защо са толкова близо до ж.п. линия, защо общините си затварят "очите", защо такива опасни товари минават близо до населени места, некомпетентност или нещо друго е това, много въпроси ще изникват от ден на ден, а "патриотите" освен популизъм и насаждане на религиозна омраза-какво друго правят? Все въпроси! Ще има ли отговори?

Добави коментар
Предишна страница 1 2 3
 


Къща в с.Осмар,45000 лв.
Къща тухла на плоча в с.Осмар. Къщата е на мази. Представлява салон, кухня с...
 
Добруджа, гарсониера, 40 000 лв.
Продава се гарсониера в Добруджански квартал от 40 кв.м. на първи етаж – над...
 
Продажба едностаен Б. Българанов
Едностаен панелен апартамент на първи жилищен етаж. Жилищната площ от 43 кв....
 
Тристаен тухлен апартамент в Тракийския
Жилището е разположено на първи етаж в тухлена сграда. Площта му е 87 кв.м. с...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама