Този сайт използва бисквитки

Добре
Събота, 25 Март 2017
 

 
Барак Обама ще произнесе прощалната си реч в Чикаго, а не от Белия дом

Прощалната реч, която президентът на САЩ Барак Обама ще изнесе довечера (04.00 ч. в сряда българско време) се вписва в традиция, въведена от първия президент на страната Джордж Вашингтон преди повече от два века, предаде Асошиейтед прес.

В 32-страничната си ръкописна реч Вашингтон приканва американците да се възприемат като едно цяло и да избягват политическите партии. Той също предупреждава да се внимава с връзките и замесванията с други държави. Речта е публикувана във филаделфийски вестник на 19 септември 1796 г., близо шест месеца преди края на втория му мандат.

Седмият президент Андрю Джаксън също публикува прощална реч през 1837 г.

Прощалната реч обаче се превръща в обичайна традиция за президентите на САЩ едва с телевизионното сбогуване на Хари Труман от Овалния кабинет на 15 януари 1953 г. Оттогава всеки президент, без Джон Кенеди, е изнасял прощална реч.

Обама се придържа към традицията с тази разлика, че прощалната му реч ще бъде в Чикаго, а не от Белия дом.

В седмичното си обръщение в събота президентът заяви, че има специално отношение към Чикаго, където е започнал политическата си кариера и се е запознал с жена си Мишел. Там са родени и дъщерите им Малия и Саша.

В прощалните си речи президентите на САЩ обикновено правят преглед на постиженията си през изминалите четири или осем години и отправят предупреждения по конкретни политически проблеми.

В предварителен видеоклип Обама казва, че ще говори за научените през управлението си уроци, включително това, че американците са фундаментално добри и че демократичната система помага на търсещите по-добро бъдеще обикновени хора.

В прощалната си реч Обама вероятно ще отправи някои предупреждения за политики на приемника си Доналд Тръмп. Новоизбраният президент републиканец обещава да анулира голяма част от постигнатото от Обама, включително реформата му на здравното осигуряване, имиграционната му политика и регулации за опазване на околната среда.

Единственият друг президент, който не е изнесъл прощалната си реч от Белия дом, е Джордж Буш баща, който се сбогува с нацията от военната академия Уест пойнт на 5 януари 1993 г. Буш посочва в речта си, че най-важната роля на президента е тази на главнокомандващ и затова е избрал това място.

Някои президенти не са имали възможността да направят прощална реч. Франклин Рузвелт е починал по време на мандата си, а Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди са били убити.

mediapool.bg

10.01.2017 16:11   1   68
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #510822 без виждане вече 10.01.2017 19:22

без виждане вече с този ястреб ,да чете прощалното си слово на майната си!

Добави коментар
Предишна страница 1 Следваща страница
 Масивна къща на два етажа, 85000 лв.
Продаваме монолитна къща в с.Царев брод. Имота е на два етажа плюс таванско...
 
златист и сребърен зебрайт
Продавам две петлета златист и сребърен зебрайт на 10 месеца
 
топлоизолация и хидроизолация
Правене на топлоизолация до втори етаж и хидроизолация частично и цялостно на...
 
Продава четиристаен апартамент в Центъра
Продава четиристаен апартамент с жилищна площ от 93 кв.м.на трети етаж....
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама