Този сайт използва бисквитки

Добре
Събота, 25 Март 2017
 

 
Въпреки студа енергийната система е стабилна, обяви ресорното министерство

Електроенергийната система на страната е стабилна и мощностите работят с пълен капацитет, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг.

Въпреки ниските температури и тежката зима до режим на тока няма да се стигне, увери тя, цитирана от БТА.

От думите й се разбира, че в системата е включен почти целият студен резерв. Ако се наложи, България ще спре износа на електроенергия, добави Петкова.

Както вече бе съобщено вчера България е поискала да внесе ток от Румъния, защото е бил достигнат най-високият за последните 20 години товар на мрежата от 7679 мегавата. Това се е наложило, защото в две от дружествата, които имат договори за поддържане на студен резерв – ТЕЦ "Русе" и ТЕЦ "Бобов дол", за кратко е имало проблем заради замръзнали въглища. Вчера след 17 часа ТЕЦ "Бобов дол" влезе в паралел, а работата на ТЕЦ "Русе" се нормализирала в момента.

"Поисканата и отказана от румънска страна помощ за внос на електроенергия у нас не е основание за изграждане на нова мощност", коментира енергийният министър, цитирана от пресцентъра си. По нейните думи това е нормална практика между държавите при екстремни ситуации и тя е регламентирана в правилата на асоциацията на енергийните оператори в Европа ENTSO E. Днес България отказала подобна помощ за Турция заради усложнената обстановка у нас.

За преодоляване на кризисната ситуация вчера са проведени разговори с ЕК да бъде разрешено част от количествата електроенергия, които ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" трябва да осигуряват за търговия на борсата, да бъдат пренасочени към обществения доставчик. В момента се очаква официалният отговор от Брюксел. По думите на енергийния министър тази мярка е временна и количествата ще бъдат компенсирани на следващ етап след нормализиране на ситуацията.

За да се гарантира максимално сигурността на електроенергийната система, състоянието на мощностите се следи на всеки час, уверяват от министерството.

Гърция е спряла износа на електроенергия към България, такива сигнали се получават и от други съседни държави. Ако се наложи, ЕСО ще предложи ограничаване на експорта и от България, за да се гарантира максимално вътрешното потребление, коментира изпълнителният директор на оператора Иван Йотов.

С потребление от 16 млн. куб. метра природен газ в понеделник също е отбелязан рекорд. Доставките са ритмични и няма място за притеснение, коментира министър Петкова. Тя припомни също, че подземното хранилище в Чирен в момента разполага с повече от 340 млн. куб. м активен газ. Добивът на въглища също се движи в нормални параметри и без сътресения. 

Дневник

10.01.2017 19:12   1   81
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #510831 Зюмбюл Карамфилоф 10.01.2017 20:11

като е стабилна защо искаме от Румъния

Добави коментар
Предишна страница 1 Следваща страница
 топлоизолация и хидроизолация
Правене на топлоизолация до втори етаж и хидроизолация частично и цялостно на...
 
златист и сребърен зебрайт
Продавам две петлета златист и сребърен зебрайт на 10 месеца
 
Продава четиристаен апартамент в Центъра
Продава четиристаен апартамент с жилищна площ от 93 кв.м.на трети етаж....
 
Масивна къща на два етажа, 85000 лв.
Продаваме монолитна къща в с.Царев брод. Имота е на два етажа плюс таванско...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама