Този сайт използва бисквитки

Добре
Събота, 25 Март 2017
 

 
Плевнелиев и още 16 европейски лидери поискаха Тръмп да не се сближава с Москва
Колаж: Mediapool.bg

17 европейски политици, сред които и българският президент Росен Плевнелиев, призоваваха новоизбраният държавен глава на САЩ Доналд Тръмп да не се сближава с руския си колега Владимир Путин.

В писмо до Тръмп те го предупреждават да не премахва антируските санкции и да не прави "голяма сделка" с Москва за Украйна, защото това би подкопало доверието на съюзниците в Америка и би деморализирало всички, които се стремят към евроатлантическа интеграция.

Писмото е подписано от бившият президент на Естония Томас Хендрик Илвес, бившият президент на Румъния Траян Бъсеску, бившият президент на Латвия Вайра Вике-Фрайберга, бившият министър на външните работи на Швеция Карл Билд и други бивши лидери на външните и отбранителните ведомства на Чехия, Полша, Литва.

Те посочват, че Путин ще бъде склонен да изпитва доверието на съюзниците към Америка по натовска линия. Той може да използва не само военни заплахи, но и кибератаки, икономическо и енергийно влияние, шпионаж, психологическа война, дезинформация и подкупи.

Като съседи на Русия ние сме запознати с тези методи. Противодействието изисква солидарност и голяма сила, посочват политиците.

Те поставят под съмнение и възможността от приятелски отношения с Москва. Според тях от величието на Америка е заинтересована не Русия, а съюзниците на САЩ в Европа.

"Когато по-рано Америка ни призоваваше, ние откликвахме. Бяхме с вас в Ирак и Афганистан. Заедно поемахме рискове, заедно жертвахме синове и дъщери. Когато САЩ са силни, ние заедно ставаме по-силни. Призоваваме американските приятели да укрепват, а не да отслабват трансатлантическите връзки”, заявяват европейските политици.

Те посочват още, че без съмнение Путин не е съюзник на САЩ, а и не е международен партньор, на който може да се има доверие.

Те припомнят, че предшествениците на Тръмп, които са се опитали да се договорят с Москва в дух на приятелство и доверие, в крайна сметка са допуснали голяма грешка, тъй като Путин е приел техните добри намерения като възможности.

Според тях сделка с Путин не би довела до мир, а напротив – би направила войната по-вероятна. Те посочват, че Путин възприема отстъпките като знак на слабост.

В заключение настояват Тръмп да защитава общите цели и интереси, каквито са мирът, атлантическата сила и свободата.

mediapool.bg

11.01.2017 14:10   7   252
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #511075 Анонимен 11.01.2017 14:22

Роско,Роско, къде се изхвърляш,не виждаш ли че вече си бита карта

Менение #511087 ???? 11.01.2017 14:48

за къде пак си тръгнал ,кой ти плаща Хиларито ли?свърши се тя твойта за българите ,не разбра ли вече?

Менение #511126 иван 11.01.2017 15:55

Дълбоката лична заинтересованост влияе силно и еднопосочно при формиране на мирогледа и изразяването на мнение. ( Интереса клати феса.)

Менение #511185 Спартак 11.01.2017 17:27 От мобилната верия

По голям хаус във Света е нямало никога,от като Свят светува.И стига сте плули Тръмп и полвинта граждани на Америка които са го одобрили,и Тръмп е станал на Америка Президент.Срам от Бога нямате ли?

Менение #511200 Сандокан 11.01.2017 18:13

Добре,че съвсем скоро ще се отървем от това лайно плевнелиев!

Менение #511215 сталин 11.01.2017 18:38

оформят се световните империи-руска,американска,турска,китайска плюс обединеното кралство....другите като нас ще лаят!

кучетата лаят-кервана си върви...

Добави коментар
Предишна страница 1 2
 Продава четиристаен апартамент в Центъра
Продава четиристаен апартамент с жилищна площ от 93 кв.м.на трети етаж....
 
топлоизолация и хидроизолация
Правене на топлоизолация до втори етаж и хидроизолация частично и цялостно на...
 
златист и сребърен зебрайт
Продавам две петлета златист и сребърен зебрайт на 10 месеца
 
Масивна къща на два етажа, 85000 лв.
Продаваме монолитна къща в с.Царев брод. Имота е на два етажа плюс таванско...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама