Този сайт използва бисквитки

Добре
Вторник, 28 Март 2017
 

 
Забраняват продажбата на пернати в Шуменско заради птичия грип
Снимка: Пресцентър на Областна администрация

Забранява се продажбата на домашни или други птици на нерегламентирани пазари на територията на област Шумен, както и провеждането на изложби или каквито и да е било събирания на птици. Това реши на своя заседание днес Областната епизоотична комисия под председателството на заместник-областния управител Петко Шаренков, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Мерките са превантивни, с цел недопускане разпространението на инфлуенца по птиците.

„Констатираните огнища на инфлуенца по птиците са 46 в 10 области на страната“, докладвал д-р Емил Илиев, началник отдел „Здравеопазване на животните“ при ОД „Безопасност на храните” Шумен. По думите му заболяването се разпространява предимно от диви пици и е основен източник за заразата на домашните птици. Той допълнил, че на територията на област Шумен няма установено огнище на инфлуенца по птиците. В страната заболяването е констатирано на 14 декември м.г. година във Видинско.  

До 16 януари трябва да се проведат заседанията на общинските епизоотични комисии, реши Областната епизоотична комисия.  Преброяване на домашните птици по населените места в област Шумен трябва да се извърши до 1 февруари. Областната дирекция по безопасност на храните ще осъществява постоянен ветеринарно-медицински контрол в птицевъдните обекти за спазване на мерките за биосигурност.

Предвижда се служителите на ОБДХ-Шумен да извършват съвместни проверки с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи птици, като се вземат незабавно проби.

Собствениците на домашни и други видове птици, отглеждани на закрито, трябва да не допускат излизането им извън дворовете. По възможност да създават условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от другите видове домашни птици, да съхраняват фуража в закрити помещения, да информират незабавно обслужващите ги ветеринарни лекари или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или повишаване на смъртността.

ШУМ.БГ

11.01.2017 14:23   6   1908
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #511101 леле лелееее 11.01.2017 15:16

Ся па и птичи грип!

Менение #511118 Анонимен 11.01.2017 15:46

Бах маа му..! Само туй остана!

Менение #511198 Анонимен 11.01.2017 18:10

в събота и неделя може да ви ударя по една - две патки

Менение #511221 ХХ 11.01.2017 18:59

ОЩЕ ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ПРОСТОТИЯ....

Менение #511277 шит 11.01.2017 22:36

ТАЯ ДЪРЖАВА КОГА ЩЕ СЕ ОПРАВИ НЕЗНАМ.КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ КОЛЯТ ПРАСЕТА И ДА СЕ ЯДЕ СВИНСКО ЗАПОЧВА СВИНСКИ ГРИП,КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ЯДЕ ПИЛЕШКО ,ЗАПОЧВА ПИЛЕШКИ ГРИП,КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ЯДЕ АГНЕШКО ЗАПОЧВА АГНЕШКИ ГРИП,А КАТО ВНАСЯМЕ БОКЛУЦИТЕ ОТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМА НИТО ПИЛЕШКИ,НИТО СВИНСКИ,НИТО ПАТЕШКИ,НЯМА НИКАКЪВ ГРИП ВСИЧКО Е ИДЕАЛНО.ТЕЗИ УПРАВНИЦИ НЕ СЕ НАЯДОХА НИТО НА ПАРИ ,НИТО НА НИЩО.СКАПАНА ДЪРЖАВА И ТОВА Е.

Менение #511279 ИДЕАЛ 11.01.2017 22:48

При Тодор Живков нямаше нито птичи,нито свински нито пуешки,нито патешки грип.Хората си произвеждаха ,консумираха и продаваха и всички работеха и произвеждаха,а сега се появиха измислените хрантутници в парламента дето само се чудят какви грипове да измислят и да пръскат зарази.Същото е и с човешките грипове.Чудят се как да си продават лекарствата ,че да печелят пари. Безсрамници..

Добави коментар
Предишна страница 1 Следваща страница
 Тристаен тухлен апартамент в Тракийския
Жилището е разположено на първи етаж в тухлена сграда. Площта му е 87 кв.м. с...
 
Продава двустаен апартамент, кв. Тракия
Продава двустаен разширен апартамент с жилищна площ 65 кв.м. Намира се в кв....
 
Етаж от къща Военна болница
Цена:128000лв Продават се 2-ри етаж който е 90кв.м., сутерен - 45кв.м. и...
 
Етаж от къща, Търговище
Продава се етаж от къща в центъра на Търговище. Състои се от хол, две спални,...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама