Този сайт използва бисквитки

Добре
Четвъртък, 23 Март 2017
 

 
Плевнелиев: Обичам Русия, но съм против политиката на Путин

Президентът Росен Плевнелиев заяви в последното си интервю преди края на мандата си, че обича Русия, но е против политиката на руския президент Владимир Путин, основана на върховенството на силата, а не на закона.

Плевнелиев обясни защо е подписал писмото на няколко европейски лидери до избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп с предупреждението да не се сближава с Путин.

Президентът подчерта, че е първият държавен глава на България, който се противопоставя на руската политика, която тежко нарушава международното право, и се гордее с това.

"Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес - събитие, което накърни самочувствието на българите за години напред и раздели нацията. Тогава великите сили се разбраха за поделяне на сфери на влияние, не искам това да става отново", каза Плевнелиев.

Той подчерта, че авторите на писмото до Тръмп приветстват избора му, биха се радвали на конструктивни отношения с Русия, но сигнализират да не се върви към сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние.

"Аз ще се радвам Русия и САЩ да имат конструктивни отношения, но базирани на принципите на върховенството на правото, а не на силата и интересите. Днес сблъсъкът в Европа е голям по тази ос - върховенство на закона и върховенство на силата", каза той.

"В Крим се появиха зелени човечета, под дулата на автоматите беше организиран референдум, затова няма място за снишаване", продължи държавния глава. Затова призова избрания президент Румен Радев, когато казва, че е за диалог с Русия, да продължи изречението и да допълни, че осъжда незаконната окупация на Крим. "В Украйна имаме акт на въоръжена агресия и новият президент ще трябва да каже дали е съгласен", каза Плевнелиев. Ако ген. Радев е убеден в своята пронатовска нагласа и европейската ориентация на България, много скоро ще си проличи по неговите действия. За да бъде лесно в трудни времена, трябва да имаш позиция и ценности", допълни той.

Запитан дали разполага с информация от службите за това, че кандидатурата на Радев е била съгласувана с Москва преди изборите, отговори, че не разполага с такава, но призова двусмислието в изявленията на руския генерал Леонид Решетников и лидера на БСП Корнелия Нинова да бъде разчистено. 

Дневник

12.01.2017 08:43   7   140
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #511307 Анонимен 12.01.2017 10:06 От мобилната верия

Кой си ти, че да определяш политиката на великите сили. Видяхме те как играеше по свирката на Боко беше само една пионка.

Менение #511315 Рио 12.01.2017 10:46 От мобилната верия

Ти ли бе смешник!? Скрий се бе! Сервилен лумпен.

Менение #511368 историк 12.01.2017 15:52

АМАН ОТ ХАМАВИ ПРЕЗИДЕНТИ, ПРЕЦЕДЕНТИ И ПРЕДАТЕЛИ. То не бе Желев да се натиска, че сме стреляли срещу папата, Петър стоянов да заявява, че е президент на СДС, Първанката да обърне палачинката и да ни вкара в НАТО без да ни пита, ама този изби всичката риба. Хеле, като започна да говори за Берлинския конгрес без да познава материята /за кой ли път?/. Ха дано Радев излезе малко по-читав, ама нада ли?

Менение #511370 Тези горе двамцата 12.01.2017 16:04

са толкова зле с ориентацията, че не вдяват какво е направил Президентът Плевнелиев. Заедно с други 15 лидери той е ПРОТИВ ПОЛИТИКА НА ТРЪМП ЗА РАЗДЕЛЯНЕ НА СВЕТА НА АМЕРИКАНСКА И РУСКА ЗОНИ НА ВЛИЯНИЕ. Искате да сте щат на САЩ или губерния на Русия ли? Какво ще правите ако Тръмп и Путин ни поставят в американска зона на влияние?

Менение #511373 ХаХаХа 12.01.2017 16:13

Споко, според заявката на Кисинджър попадаме в американската зона на влияние. Как ли ще го преживеят горните трима, един от които "историк"?

Менение #511384 Така ли е, историко? 12.01.2017 16:34

Робската ни народопсихология ни тласка да си търсим покровител на изток, юг или запад. Раковски, Левски, Ботев и други възрожденци са дали живота си за независимост както от Турция, така и от Русия.

Добави коментар
Предишна страница 1 2
 Продажба едностаен Б. Българанов
Едностаен панелен апартамент на първи жилищен етаж. Жилищната площ от 43 кв....
 
Добруджа, гарсониера, 40 000 лв.
Продава се гарсониера в Добруджански квартал от 40 кв.м. на първи етаж – над...
 
Къща в с.Осмар,45000 лв.
Къща тухла на плоча в с.Осмар. Къщата е на мази. Представлява салон, кухня с...
 
Тристаен тухлен апартамент в Тракийския
Жилището е разположено на първи етаж в тухлена сграда. Площта му е 87 кв.м. с...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама