Този сайт използва бисквитки

Добре
Вторник, 28 Март 2017
 

 
Номинираният за държавен секретар на САЩ се разграничи от Тръмп по ключови въпроси

Номинираният за държавен секретар на САЩ изпълнителен директор на Exxon Mobil Рек Тилърсън изрази позиции, различни от тези на Доналд Тръмп, по време на деветчасово изслушване в Сената, съобщи агенция "Ройтерс".

Тилърсън заяви, че американските санкции срещу Русия трябва да останат в сила засега и че съюзниците от НАТО имат право да се тревожат от растящата агресия на Москва.

Темата за Кремъл доминира по-голямата част от дебата заради тревогите на сенаторите заради руската намеса в американските избори, анексацията на Крим през 2014 г. и участието в сирийската война.

От 21 сенатори, 11 са републиканци. Марко Рубио, който бе съперник на Тръмп за номинацията на партията, коментира, че не е сигурен дали ще гласува "за" Тилърсън.

Русия

Топлите отношения на Exxon Mobil с Русия са основната пречка пред кандидатурата на Тилърсън.

Той заяви, че не би нарекъл президента Владимир Путин "военен престъпник" и хвърли вината за агресията на Кремъл в Крим върху "липсата на американско лидерство". Според него САЩ е трябвало да предприемат по-твърди действия, за да сдържат Москва.

По отношение на санкциите, Тилърсън заяви: "Бих оставил нещата както са сега, така че можем да кажем, че всички пътища са отворени". Той предложи "отворен и откровен" диалог с Москва, за да могат намеренията ѝ да бъдат по-добре разбрани.

"Разумно е да се предположи", че Путин е наясно с руската намеса в американските избори, каза Тилърсън. Той допълни, че не е обсъждал политиката спрямо Москва с Тръмп.

Ядрени оръжия

За разлика от Тръмп, Тилърсън заяви, че не е приемливо съюзниците на САЩ да създават ядрени оръжия.

Изказването му бе по повод предишен коментар на избрания за президент, който бе казал, че няма против партньорски държави, сред които и Япония, да се сдобият с тях.

Транстихоокеанското търговско партньорство

Тръмп обеща, че ще отмени споразумението, сключено с 12 страни в района, в първия си ден като президент. Тилърсън обаче заяви, че не е против договора, макар той да не обслужва всички интереси на САЩ.

Споразумението с Иран

Ядрената сделка с Иран трябва да претърпи цялостна оценка, каза Тилърсън. Той не призова за оттегляне от споразумението, която бе сключено през 2015 г., и премахваше част от санкциите срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената програма. Тръмп се е изказвал противоречиво по темата и е заплашвал да се оттегли от споразумението.

Правата на човека

Бившият изпълнителен директор на Exxon Mobil избягваше въпросите за правата на човека и не пожела да критикува държави като Саудитска Арабия и Филипините с мотива, че първо трябва да се запознае с фактите.

Климатичните промени

"Заплахата от климатични промени съществува и последствията може да бъдат достатъчно сериозни, така че трябва да се предприемат действия", каза той, но избегна въпроса дали човешката дейност е причината за глобалното затопляне.

Тръмп е твърдял, че измененията в климата са измама, дело на китайците, и е заплашвал да напусне Парижкото споразумение за ограничаване на газовите емисии.

dnevnik.bg

12.01.2017 12:30   0   80
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook

Още няма коментари

Добави коментар
Предишна страница Следваща страница
 


Етаж от къща Военна болница
Цена:128000лв Продават се 2-ри етаж който е 90кв.м., сутерен - 45кв.м. и...
 
Етаж от къща, Търговище
Продава се етаж от къща в центъра на Търговище. Състои се от хол, две спални,...
 
Тристаен тухлен апартамент в Тракийския
Жилището е разположено на първи етаж в тухлена сграда. Площта му е 87 кв.м. с...
 
Продава двустаен апартамент, кв. Тракия
Продава двустаен разширен апартамент с жилищна площ 65 кв.м. Намира се в кв....
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама