Този сайт използва бисквитки

Добре
Неделя, 26 Март 2017
 

 
Учители от Нови пазар скочиха срещу наредба на МОН

Над 30 учители, работещи в средните и основните училища и професионалната гимназия в Нови пазар, излязоха с открито писмо срещу Наредба № 1/16.01.2017 г. на МОН. Тя регламентира възстановяването на транспортните разходи на педагогическите специалисти, които работят в населени места извън местоживеенето си.

В Наредбата е посочено, че право на възстановяване на транспортни разходи имат само педагогически специалисти, които пътуват и работят в населени места с жители до 5 хил. души. Нови пазар е с по-голямо население, но в града работят много преподаватели от Шумен.

„Чрез настоящото писмо ние педагогическите специалисти, работещи в училищата в Нови пазар, категорично изразяваме несъгласие и протестираме срещу съдържанието на подписаната в последните дни Наредба от министъра на образованието в оставка Меглена Кунева“, се казва в отвореното протестно писмо на учителите.

Според тях текстът, в който е посочено, че се възстановяват разходите за транспорт само на учители, пътуващи до населени места с до 5 хил. жители е дискриминационен.

„Поради какви причини така грубо и необяснимо се дискриминират, пътуващите учители до малките градчета, спрямо пътуващите учители до селата? Нима работните заплати на тези учители са по-различни, по-високи или съдържат допълнителни опции за компенсиране на направените лични разходи от пътуващите?“, пишат в писмото си педагогическите специалисти, които пътуват до Нови пазар.

Те посочват, че месечният разход за пътуване на учител е в порядъка на 100-120 лв.

Според учителите, ако никой не чуе гласа им и не се спре обнародването на Наредбата в Държавен вестник, ще се направи „лоша услуга на образованието“.
Чрез писмото си учителите настояват компетентните органи да премахнат дискриминационния текст „малки селища“ от Наредбата.

„Никой няма полза от противопоставяне на едни преподаватели на други в зависимост от населеното място, в което работят. Всички преподаватели работим за и в името на децата и учениците на Република България“, се посочва още в отвореното протестно писмо.

То е прието на протестна среща на педагогическите специалисти, които пътуват ежедневно от Шумен до Нови пазар и обратно. Подписано е от представители на ПГХДТ „Проф. Д-р Асен Златаров“, СУ „Васил Левски“, СУ „Хан Исперих“, ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и е адресирано до министъра на образованието и науката, министъра на финансите, Синдиката на българските учители и кмета на община Нови пазар.

ШУМ.БГ

Файлове :
Протестно писмо
 
26.01.2017 15:12   45   12094
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #512892 Ели 26.01.2017 17:20 От мобилната верия

Ще накарат накрая родителите сами да си обучават децата,защото желаещи учители няма да има,че те и без това са с толкова ниски заплати,а сега и пътните им спират!Въобще скапана държава,то и затова млади не останаха в тая държава!

Менение #512898 Учител 26.01.2017 17:31 От мобилната верия

Така трябва да е! Тези учители,не плащат данъци в общината,в която работят. Трябва да бъдат назначавани само месни кадри!

Тези учители,са само заплатаджий ... Часовете при приходящите учители минават под всякаква критика! А,те са закривани от инспектората в Шумен,все на някого човек!

Мисля,че има достатъчно учители,безработни в Община Нови пазар,те са с предимство

Менение #512899 раждаемост 26.01.2017 17:33

Това учителите, пак не сте в час. Ами, време е да се обединяват училища, села и т.н., за да се облекчи българския данъкоплатец. Намаляват и деца, и работещи и т.н. Откъде пари?

Менение #512900 руо 26.01.2017 17:35

дадоха ви 700лв заплата-ще си плащате пътните,ако не -ще живеете там, където бачкате

Менение #512901 :) 26.01.2017 17:44

"МеСНи кадри"!!! И е написано от учител. Малиииии! :)

Менение #512902 хохо 26.01.2017 17:52

кадри на шу

Добави коментар
Предишна страница 1 2 3 4 5 6 7 8
 продавам голям сребърен виандот
Продавам голям сребърен виандот-заявка за пилета и оплодени яйца от него
 
златист и сребърен зебрайт
Продавам две петлета златист и сребърен зебрайт на 10 месеца
 
ремонтни дейности
Боядисване на всякакъв вид фасади,апартаменти и входове.Коминочистач почиства...
 
почистване на тавански помещения от тор на гълъби
Почистване на тавански помещения от тор на гълъби,обезпаразитяване от...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама