По-ниското качество на храните в Източна Европа е търговски трик за повишаване на печалбите на търговците и производителите. Това заяви служебният земеделски министър Христо Бозуков пред Нова телевизия. Пред няколко дни беше разпространено изследване, проведено в няколко страни, от което се разбра, че търговските вериги продавали в страните от Източна Европа храни с по-лошо качество, отколкото в Западна.

Вишеградската четворка, в лицето на Полша, Словакия, Чехия и Унгария, се оплака в Брюксел, въпреки че тази практика е законна в Европейския съюз, стига съставът да е изписан на етикетите. Лидерите на четирите страни определиха практиката като неетична.

Бозуков допълни, че по време на среща на земеделските министри от Европейския съюз страните, в които е установено по-ниското качество на храните са настояли да се създаде единна структура, която да извършва контрол на продуктите. От Германия обаче твърдо отказали да се прави подобна агенция по храните. Причината – Еврокомисията щяла да се натовари с около 700 нови чиновници.

По думите на служебния министър единственият шанс да се подобри качеството на храните в Източна Европа е да се вземе единно европейско решение. В противен случай производителите могат да продължат да предлагат подобни храни, тъй като единственото им задължение е да опишат съставките на продукта в етикета.

Dnevnik.bg