Този сайт използва бисквитки

Добре
Сряда, 29 Март 2017
 

 
Националният конкурс за млади изпълнители “Панчо Владигеров” прерасна в международен

От тази година Националният конкурс “Панчо Владигеров” за млади пианисти и цигулари прерасна в международен. Това стана с Решение на Общото събрание на дарителите на едноименната фондация, съобщиха днес на пресконференция  председателят на фондацията проф. Минчо Минчев и изпълнителният директор Диана Дечева.

Международният конкурс „Панчо Владигеров“ Шумен`2017 ще се проведе от 28 април до 5 май. Към момента са заявили участие 30 млади изпълнители от България, Китай, Холандия, Сърбия, Чехия и Русия.

"Търсим в годините разнообразие, млади изпълнители от различни места, жури на високо ниво от действащи музиканти, които свирят, концертират и винаги е присъствало изпълнение на произведение на Панчо Владигеров”, каза проф. Минчев.

Той благодари на Общината, на града, на читалище “Добри Войников, на симфоничния оркестър, на всички, които допринасят да  се запази живо творчеството на Владигеров. “Като съмишленици ние обединяваме усилия и целта ни е да пропагандираме зад граница творчеството му и да търсим успехите там, защото трябва да се знае, че този велик композитор е българин, че този човек е шуменец и е сътворил велики стойностни произведения”, каза проф. Минчев. Той призова шуменци да присъстват и подкрепят младите изпълнители по време на конкурса.

Тази година конкурсът ще се проведе в три възрастови групи за всяка специалност, като първата е до 12 г., втората - до 15 г., третата - до 19 г.
Младите пианисти и цигулари ще се оценяват от жури, включващо изтъкнати музиканти – инструменталисти и педагози.

В специалност „Пиано“ председател е Людмил Ангелов и членове Акуилес Дел Винге /Аржентина/Белгия/, Андреас Фрьолих /Германия/, Боян Воденичаров и Минг Янг /Китай/. В специалност „Цигулка“ журито се председателства от проф. Минчо Минчев и членове Гинка Гичкова, Мухамеджан Турдиев /Турция/, Уте Хасенауер-Рамирец /Германия/ и Флорин Кроитору /Румъния/.

За най-добрите млади изпълнители е определен и награден фонд. За първа награда са предвидени 300 евро, за втора - 200, за трета – 100 евро. Толкова ще получи и представилият се с най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров.

Организатори на музикалната проява са Министерството на културата, Община Шумен и фондация „Панчо Владигеров“.

ШУМ.БГ
 

17.03.2017 16:13   1   369
Изпрати на приятел
Сподели в Twitter
Сподели в Facebook
Добави коментар
Менение #519154 Анонимен 18.03.2017 15:01 От мобилната верия

Е, докарахме я до там! Вече в България да няма достатъчно млади изпълнители за национален конкурс - нито по пиано, нито по цигулка и сега йезуитски извращаваме идеята на конкурса, спасявайки тазгодишното издание, превръщайки ги в международен. Демек, ще има достатъчно кандидати от нормалните страни. А състоянието на подготовката на млади изпълнители в страната ще продължи да прилича на състоянието на шуменския симфоничен оркестър - съвсем наскоро бяха обявени конкурси за половината от позициите в оркестъра. И всичко е благодарение на липсата на визия и конкретни действия за развитието на културата и изкуството в "Десетия град". И какво ли има да се чудим - два мастити комсомолски деятели на масата.

Добави коментар
Предишна страница 1 Следваща страница
 Продава двустаен НС кв.Добруджански
Продава двустаен тухлен апартамент със площ 58 м2, на 1 от 5 етажа. Състои...
 
Тристаен тухлен идеален център
Продаваме тристайно жилище 90 кв.м, на 2 етаж в идеален център на града....
 
2+1 - Гривица
Продаваме двустаен апартамент 75 мв.м. на 5 жилищен етаж.Състоящ се от : две...
 
2+1 Херсон
Продаваме двустайно жилище в идеален център на града.65кв.м. на 1 жилищен...
 
Обяви от ШУМЕН СИТИ
Реклама